Zamknij

Jak zagęścić zupę - sprawdzone sposoby na najlepszy smak

23.03.2021
Aktualizacja: 23.03.2021 22:12
Czym można zagęścić zupę?
fot. Shutterstock

Szukasz idealnego sposobu na to, jak zagęścić zupę? Używasz w tym celu śmietany, mąki, a może masz inną, własną recepturę? Sprawdź nasze pomysły i dowiedź się, czym zabielić zupę, by była smaczna i zdrowa. 

Zupa to pożywne i pełne witamin danie. Aby jednak była sycąca, musi posiadać odpowiednią konsystencję. Gdy będzie zbyt rzadka, straci swoje walory smakowe, a ty po zjedzeniu jej szybko znów zgłodniejesz. 

Zobacz także: Jak ugotować krupnik? Prosty przepis na tradycyjną zupę

Jak zagęścić zupę mąką? 

Jest to prawdopodobnie najpopularniejszy i wykorzystywany w większości polskich domów sposób. Wystarczy do ugotowanego już dania dodać łyżkę mąki. W tym celu można użyć zarówno zwykłej mąki pszennej, jak i ziemniaczanej (wtedy należy dodać jej nieco mniej). Jeśli zastanawiasz się jak zagęścić zupę tym sposobem, postępuj zgodnie z instrukcją: 

  1. Przed włożeniem do garnka, mąkę bardzo dokładnie wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Najlepiej użyj w tym celu trzepaczki lub drewnianej łyżki i rozcieraj mąkę do momentu, w którym żadne grudki nie będą wyczuwalne. 
  2. Po rozpuszczeniu mąki powoli  dodaj ją do garnka, cały czas mieszając. 
  3. Ponownie zagotuj zupę. 

Tym sposobem najczęściej zagęszcza się zupy gulaszowe, ale sprawdzi się on również w przypadku sosów. 

Zobacz także: Kiedy posolić zupę? Wykorzystaj nasze sprawdzone porady

Jak zabielić zupę śmietaną? 

Zastanawiasz się, jak zagęścić zupę pomidorową, ogórkową lub barszcz czerwony? Nie wiesz jak zagęścić żurek? Najlepsza będzie w tym przypadku kwaśna śmietana 12 lub 18 proc. Trzeba jednak wykorzystać ją umiejętnie, aby się nie ścięła. 

  1. Na początek śmietanę należy „zahartować”. W tym celu odlej do kubka niewielką ilość gorącej zupy i pozostaw ją do przestudzenia. 
  2. Następnie dokładnie wymieszaj ją ze śmietaną. Rozcieraj wszystkie grudki, aż powstanie gładki krem.   
  3. Dolewaj powoli zupę ze śmietaną do garnka, cały czas mieszając. 

Śmietana, jako sposób na zagęszczenie zup jest nie tylko skuteczna, ale również nadaje im delikatnego, łagodnego smaku. 

Czym zabielić zupę będąc na diecie bezmlecznej? Można w tym celu użyć roślinnego odpowiednika śmietany lub mleka. Dobrze sprawdzą się produkty sojowe, owsiane lub ryżowe. 

Zobacz także: Miałaś sen o gotowaniu smacznej potrawy? Sprawdź, co to oznacza!

Zagęszczenie zupy zasmażką 

Sposób ten sprawdzi się np. w przypadku kapuśniaku lub zupy ziemniaczanej. Zasmażkę robi nie na bazie mąki oraz tłuszczu, a więc masła albo oleju. 

  1. Rozgrzej tłuszcz na patelni. 
  2. Dodaj mąkę i delikatnie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i złotego koloru. 
  3. Dodaj zasmażkę do zupy i wymieszaj. 

Zobacz także: Zupa kalafiorowa w nowoczesnym wydaniu? Wypróbuj nasz krem z kalafiorów!Zagęszczanie zupy serem 

Jeśli lubisz potrawy o bardzo kremowej konsystencji, koniecznie wypróbuj sposobu na zagęszczenie serkiem. W tej roli świetnie sprawdzą się np. popularne serki topione lub mascarpone. 

  1. Odlej niewielką ilość ciepłej, lecz nie gorącej zupy. 
  2. Dodaj do niej serek i  dobrze wymieszaj, by pozbyć się grudek. 
  3. Dodaj uzyskaną w tej sposób płynną masę do garnka z zupą, ale nie gotuj. 

Zagęszczanie zupy serkiem świetnie sprawdzi się w przypadku dań o wyrazistym smaku, np. zupy koperkowej, łososiowej, porowej czy szparagowej. 

Zobacz także: Jak uratować przesoloną zupę? Poznajcie te proste triki

Jak zagęścić zupę żółtkiem? 

Jest to nieco mniej popularny, ale bardzo praktyczny i smaczny sposób. Jest również polecany osobom, które nie tolerują laktozy. Jeśli więc zastanawiasz się, czym zagęścić zupę zamiast śmietany, wypróbuj go. 

  1. Żółtka oddziel od białek i delikatnie roztrzep przy użyciu widelca lub trzepaczki. 
  2. Dodaj je do garnka, ciągle mieszając. 
  3. Po dodaniu żółtka nie gotuj już zupy, lecz od razu podawaj na talerze. 

Zagęszczanie zupy żółtkiem to sposób, który warto wykorzystać, ponieważ smakuje ona doskonale. 

Zobacz także: Jak przechowywać ziemniaki? Są na to sprawdzone sposoby

Zagęszczanie zupy chlebem 

Jeśli nie lubisz dan zaprawionych mąką i zastanawiasz się, czym zagęścić zupę zamiast śmietany, koniecznie wypróbuj sposób z chlebem. To bardzo zdrowa i niskokaloryczna metoda. Jest  odpowiednia również  dla wegan i wegetarian. W tym celu najlepiej użyć pieczywa razowego. 

  1. Pokrój kilka kromek chleba na małe kawałki lub rozdrobnij je w blenderze. 
  2. Dodaj do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj. 
  3. Zupę możesz ponownie podgrzewać oraz gotować. 

Zobacz także: Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Mamy na to sprawdzone triki

Zagęszczanie zupy kaszą manną 

To kolejna szybka i uniwersalna metoda. Można ją wykorzystać do zagęszczania większości zup, szczególnie tych na bazie bulionu warzywnego. 

  1. Odmierz dwie lub trzy łyżki kaszki manny (możesz wykorzystać również kaszkę kukurydzianą). 
  2. Dodaj je bezpośrednio do zupy i gotuj przez kilka minut. 
  3. Przez cały czas mieszaj, aby uniknąć powstania grudek. 

Zobacz także: Jak się pozbyć oczek w rosole? Mamy na to sprawdzony sposób

Czym zagęścić zupę owocową? 

Jest to specyficzne danie, które wyróżnia się słodkim smakiem. Nie pasuje więc do niego zasmażka, kwaśna śmietana czy żółtko. W tym przypadku świetnie sprawdzi się jednak zagęszczanie zupy kisielem. Pasuje on również do wielu słodkich deserów. Wystarczy, że rozrobisz kisiel z zimną wodą według proporcji podanych na opakowaniu, a następnie dodasz go do zupy owocowej na ok. minutę przed końcem gotowania i wymieszasz. 

Zobacz także: Chcesz przygotować smaczny rosół? Wypróbuj nasze triki

Jak zagęścić zupę krem? 

Ten rodzaj zupy nie wymaga szczególnego zagęszczania, ponieważ z założenia ma zwartą, kremową konsystencję. Dzieje się tak, ponieważ po ugotowaniu wszystkie składniki zupy kremu blendujemy. Aby mieć wpływ na jej gęstość, kontroluj ilość wody, którą do niej dodajesz. Jeśli chcesz zabielić zupę krem, możesz do niej dodać odrobinę śmietany lub mleka (krowiego, albo - w wersji wegańskiej - roślinnego).