Zamknij

Jak zagęścić zbyt rzadki dżem? Wypróbuj ten kulinarny trik

16.08.2022 13:33

Przygotowany przez ciebie dżem nie jest odpowiednio gęsty? Mamy na to skuteczny sposób.

Dżem
fot. Shutterstock

Lato obfituje w świeże, pełne witamin owoce. Aby cieszyć ich wyjątkowym smakiem także poza wakacyjnym sezonem, warto przyrządzić z nich różne domowe przetwory. W twojej kuchennej spiżarni nie może zabraknąć owocowych dżemów, które doskonale sprawdzają się jako dodatek kanapek czy ciast. Co jednak zrobić, gdy nasze przysmaki wyszły zbyt rzadkie? Pomocny może okazać się ten łatwy trik.

Porady kulinarne: jak zagęścić rzadki dżem?

Przyrządzając dżem z owoców, trzeba zwrócić uwagę na jego konsystencję. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadki, warto wykorzystać ten kulinarny trik, który dawniej stosowały nasze babcie.

Jedyne co musisz zrobić, to dodać do gotujących się owoców odrobinę mąki ziemniaczanej. Wcześniej warto rozrobić ją z wodą. To doskonały sposób na szybkie zagęszczenie nie tylko dżemów, ale także innych owocowych przetworów.

Zobacz także: Dżem z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy! 

Porady kulinarne: jak wykorzystać dżem w kuchni?

Dżemy domowej roboty to przysmak, po który chętnie sięgamy w naszej kuchni przy różnych okazjach. Są nie tylko idealnym dodatkiem do chrupiących tostów. Doskonale komponują się również z kaszą jaglaną lub ryżem przyrządzonym na mleku.

Warto wykorzystać je także jako nadzienie do pierogów albo naleśników. Poza tym mogą wzbogacić smak omletów serwowanych na słodko.

Zobacz także: Dżem z malin to poezja smaku. Sprawdź, jak go zrobić

loader