Zamknij

Jak wykorzystać żółtka jajek w kuchni? Oto 5 prostych sposobów

14.05.2021 13:57
Żółtka z jajek - jak je wykorzystać w kuchni?
fot. Shutterstock

Często po pieczeniu lub gotowaniu jakiś potraw zostają nam same żółtka z jajek. Co zrobić, żeby ich nie zmarnować? Podpowiadamy, jak możecie je wykorzystać.

Ten problem jest doskonale znany wszystkim osobom, które uwielbiają pitrasić, a przede wszystkim piec ciasta. Często wówczas musimy oddzielić białka od żółtek, przez co jedna część jajek pozostaje niezużyta. Są jednak sposoby na to, żeby każdą z nich wykorzystać i nie marnować jedzenia.

Najczęściej do ciast używamy białek. Właśnie z nich robi się wiele wypieków, w tym popularną bezę Pavlova. Dlatego podpowiadamy wam 5 sposobów na wykorzystanie żółtek z jajek w kuchni. Każdy z tych przepisów zrobicie w błyskawiczny sposób, a jest naprawdę przepyszny. 

Zobacz także: Jak szybko ubić białko bez miksera? Wystarczy wypróbować ten sprawdzony sposób

Jak wykorzystać żółtka jajek w kuchni? Oto 5 prostych sposobów

Żółtka jajek mają wysoką zawartość białka. Zawierają też wiele składników odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na cały nasz organizm. Dlatego warto maksymalnie wykorzystać je w kuchni. Poniżej znajdziecie 5 pomysłów na to, do czego je zużyć, gdy brakuje wam białek.

1. Jajecznica

Jajecznicę oczywiście robi się z reguły z całych jajek. Można jednak nieco tę zasadę urozmaicić i przyrządzić tego typu posiłek np. z dodatkiem żółtek lub... po prostu z samych żółtek. Do tego odrobina szczypioru oraz pomidor i nie musicie szukać więcej pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. Zwłaszcza gdy wykorzystacie nasz prosty trik na idealną jajecznicę

2. Kogel-mogel

Nie ma pyszniejszego deseru niż tradycyjny kogel-mogel, który dawniej przygotowywały nasze babcie. Robi się go właśnie z samych żółtek jaj. Wystarczy utrzeć je z odrobiną cukru białego lub trzcinowego przy pomocy trzepaczki. Potem warto schłodzić taki deser, ponieważ wówczas smakuje najlepiej. 

3. Makaron domowej roboty

Z żółtek możecie przyrządzić także pyszny makaron domowej roboty. Dwie szklanki mąki przesiewamy przez sito prosto do miski. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą 6 żółtek, 100 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki, a następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Potem wycinamy z nich nasz makaron i odkładamy go do wysuszenia. 

4. Domowy majonez

Z żółtek jaj można przygotować oczywiście domowy majonez. Wystarczy wrzucić do miski 2 żółtka, 1,5 szklanki oleju, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem miksujemy do momentu, aż uzyskamy majonez o gęstej konsystencji. 

5. Sos holenderski

Na koniec najpopularniejszy na świecie sos, który robi się właśnie z żółtek - sos holenderski. Zagotuj pół garnka wody. Do miski wbij 4 żółtka i umieść ją nad gotującą się na małym ogniu wodą. Ubijaj je na parze do momentu, aż powstanie piana. Potem zdejmij miskę z garnka i powoli wlewaj do niej 100 g roztopionego masła. Mieszaj, aż powstanie gęsta konsystencja, dodaj łyżkę soku z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jest to idealny sos do szparagów, ale też do wielu innych warzyw i potraw. 

Zobacz także: Chcesz ugotować dużą ilość jajek? Mamy na to sprawdzony trik

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.  

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?