Zamknij

Jak wekować słoiki? Ten trik jest niezwykle przydatny

09.08.2022 12:58

Jak pasteryzować domowe przetwory? Możesz wykorzystać do tego ten łatwy sposób.

Przetwory
fot. Shutterstock

Lato to idealna pora, aby zapełnić domową spiżarnię różnymi przetworami. Jeżeli zależy ci na tym, aby przyrządzone przez ciebie dżemy czy inne przysmaki nadawały się do jedzenia również w sezonie zimowym, konieczna jest ich pasteryzacja. Aby ułatwić sobie to zadanie, sięgnij po ten prosty domowy trik.

Domowe porady: jak pasteryzować przetwory?

Pasteryzacja to idealny sposób na to, aby przedłużyć świeżość przetworów. Najczęściej polega na umieszczeniu szczelnie zamkniętych słoików w naczyniu wypełnionym wodą, a następnie ich podgrzaniu. Taka czynność jest niestety dość czasochłonna. Okazuje się jednak, że istnieje trik, dzięki któremu możemy zrobić to znacznie szybciej. Wystarczy wykorzystać do tego zmywarkę do naczyń. Ta metoda jest idealna, jeżeli chcesz zapasteryzować wiele przetworów jednocześnie. Trzeba pamiętać jednak o tym, aby w tym przypadku nie stosować żadnych tabletek do zmywania czy innych środków czyszczących.

Jedyne co musisz zrobić, to mocno zakręcić wszystkie słoiki, a następnie włożyć je do urządzenia dnem do góry. Potem należy ustawić odpowiedni program o wysokiej temperaturze - najlepiej, jeżeli będzie ona wynosiła ok. 75 stopni Celsjusza. Po ustaniu cyklu wszystkie naczynia należy położyć na blacie w kuchni pokrywką do dołu i zostawić je w takiej formie na ok. 24 godziny.

Zobacz także: Jak przygotować owoce do przetworów? Sprawdzone triki

Domowe porady: jak przygotować przetwory do pasteryzacji?

Na proces pasteryzacji składa się wiele etapów. Przede wszystkim musimy zadbać o odpowiednie wyczyszczenie słoików z użyciem detergentów lub domowych środków. To samo należy zrobić ze wszystkimi pokrywkami.

Jeżeli mamy pewność, że wszystkie naczynia są idealnie czyste i suche, możemy wypełnić je przetworami. Przed włożeniem słoików do zmywarki trzeba się również upewnić, czy są szczelnie zamknięte.

Zobacz także: Jak rozpoznać dobrze zawekowany słoik? Oto przydatny sposób

loader