Zamknij

Jak usunąć nieprzyjemny zapach ze słoików? Oto niezawodny trik

12.08.2022 15:15
Słoik
fot. Shutterstock

Z kuchennych słoików unosi się nieprzyjemna woń? Sprawdź, jak łatwo poradzić sobie z tym problemem za pomocą prostego triku.

Wakacje wkrótce dobiegną końca, więc warto już teraz pomyśleć o zrobieniu domowych przetworów na zimę z sezonowych warzyw i owoców. Do ich przyrządzenia potrzebne ci będą słoiki. Zamiast kupować nowe naczynia, możesz wykorzystać również te po wekach z ubiegłego roku. musisz jednak uważać - jeżeli stały przez dłuższy czas na dnie szafy możliwe, że przesiąknęły różnymi kuchennymi zapachami. Aby pozbyć się z nich brzydkiej woni, możesz wypróbować ten prosty trik.

Domowe porady: jak usunąć nieprzyjemny zapach ze słoików?

Odpowiednie przygotowanie słoików do wekowania jest bardzo ważne, aby proces pasteryzacji mógł się udać. Takie naczynia wymagają wcześniejszego odświeżenia, żeby były w pełni sterylne. Możesz wykorzystać do tego jeden z produktów spożywczych, który z pewnością masz w swojej kuchni. Mowa o sodzie oczyszczonej, która ma szerokie zastosowanie. Dzięki niej nie tylko dokładnie wyczyścić wszystkie słoiki, ale też pozbędziesz się z nich nieprzyjemnej woni.

Pierwsze, co musisz zrobić, to wsypać kilka łyżeczek tego produktu do słoika, a następnie wlać do niego ciepłą wodę i odczekać jakieś 15 minut. Po upływie tego czasu należy starannie umyć naczynie za pomocą gąbki i następnie je wypłukać. Ten trik jest niezwykle skuteczny i z pewnością będziesz po niego sięgać niejeden raz.

Zobacz także: Jak wekować słoiki? Ten trik jest niezwykle przydatny

Domowe porady: jak przygotować słoiki na przetwory?

Poza umyciem słoików za pomocą detergentów lub domowych środków, trzeba je jeszcze dokładnie wyparzyć. Możesz to zrobić np. w zmywarce do naczyń, wybierając odpowiedni program czyszczący.

Ponadto trzeba pamiętać również o usunięciu ze słoików starych naklejek. Czynność ta jest dość czasochłonna, dlatego warto ułatwić sobie to zadanie, sięgając po oliwę lub olej kokosowy.

Zobacz także: Pasteryzacja w piekarniku - idealna, podczas przygotowywania przetworów!