Zamknij

Jak suszyć grzyby? Oto sprawdzone metody, które warto wykorzystać w swojej kuchni

05.10.2022 10:20

Suszenie grzybów cieszy się w naszych kuchniach dużą popularnością. Jak suszyć grzyby, aby zawsze zachwycały wyjątkowym smakiem i aromatem? Oto kilka sprawdzonych metod.

Suszone grzyby
fot. Shutterstock

Sezon na grzyby przeważnie zaczyna się w połowie września i może trwać nawet do pierwszych przymrozków. To idealna okazja, żeby wykorzystać te leśne skarby w swojej kuchni. Aby przedłużyć ich trwałość, warto je zasuszyć. W takim wydaniu idealnie nadają się jako dodatek do różnych dań. Poznaj najlepsze sposoby na suszenie grzybów.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zanim zabierzemy się za suszenie grzybów w domu, należy wcześniej je oczyścić z ziemi i liści. Warto również dokładnie je przejrzeć, czy nie mają przypadkiem robaków. Do czyszczenia grzybów możemy użyć specjalnego pędzelka lub kuchennej ścierki. Mycie grzybów nie jest w tym przypadku najlepszym pomysłem. Kiedy będą wilgotne, proces suszenia może się bowiem znacznie wydłużyć. Trzeba pamiętać również o tym, aby pozbyć się z nich wszystkich zgniłych części. Na koniec grzyby należy pokroić na mniejsze kawałki – ćwiartki albo cienkie plastry.

Suszenie grzybów w piekarniku: jak to zrobić prawidłowo?

Jednym z często stosowanych sposobów na przedłużenie trwałości grzybów jest suszenie ich w piekarniku. W takim przypadku wystarczy rozłożyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia i nastawić odpowiednią temperaturę. Optymalna to ok. 40 stopni Celsjusza. Ustawianie wyższych temperatur może sprawić, że grzyby będą zbyt spieczone. W trakcie suszenia warto co jakiś czas kontrolować nasze przysmaki. Można również je delikatnie wymieszać, aby były dobrze ususzone z każdej strony.

Suszenie grzybów na słońcu: na czym polega?

Inną popularną metodą, którą dawniej stosowały nasze babcie, jest suszenie grzybów na słońcu. Aby wysuszyć grzyby w ten sposób, wystarczy rozłożyć je na gazecie lub ręczniku papierowym. Minusem tej metody jest długi czas oczekiwania. W jesienne dni pogoda lubi płatać figle, więc trzeba w tej sytuacji zachować czujność. W przeciwnym razie w przypadku niespodziewanego deszczu nasze grzyby mogą ulec zamoczeniu i wtedy cały proces pójdzie na marne.

Zobacz także: Poznaj łatwy przepis na risotto z grzybami. To danie idealne na szybki obiad

Suszenie grzybów na gazecie: o czym pamiętać?

Wiele osób zastanawia się, jak suszyć grzyby w domu bez konieczności stosowania piekarnika. Możemy to zrobić, wykorzystując grzejnik. Suszenie grzybów w temperaturze pokojowej jest łatwe, ale dość czasochłonne. Jedyne co musimy zrobić, to rozłożyć grzyby na czystej gazecie, a następnie umieścić je na rozgrzanym kaloryferze.

Suszenie grzybów w suszarce: najważniejsze zasady

Do suszenia grzybów można wykorzystać również profesjonalną suszarkę. Jest to niezwykle wygodna metoda. W tym przypadku cały proces może trwać od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od tego, jak wilgotne są grzyby. Aby suszenie przebiegło prawidłowo, należy zwrócić uwagę na równomierne rozłożenie wszystkich okazów.

Jak suszyć grzyby na nitce: praktyczne porady

Jedną z często wykorzystywanych metod jest również suszenie grzybów na nitce. Możemy to robić zarówno na słońcu w ciepły dzień, jak i w domowych warunkach. Jest to niezwykle łatwe, bowiem wystarczy nawlec grzyby na sznurek, a następnie rozwiesić je w przewiewnym miejscu. W tym przypadku ważna jest grubość nitki - jeżeli będzie zbyt cienka, pod wpływem ciężaru może ulec przerwaniu.

Suszone grzyby: wykorzystanie w kuchni

Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z suszonych grzybów, możesz skorzystać z naszych kulinarnych inspiracji. Suszone grzyby to doskonały składnik zup i sosów. Dzięki nim każde danie nabiera niezwykłego aromatu. Można wykorzystać je również jako farsz do pierogów lub krokietów. Sprawdzą się też podczas śniadania np. jako dodatek do jajecznicy. Poza tym warto przyrządzić z nich apetyczną pastę na kanapki.

Zobacz także: Placki grzybowe to pomysł na jesienny obiad. Oto łatwy przepis

loader