Zamknij

Jak poprawnie rozmrozić mięso? Do tej pory robiliście to źle

21.12.2020 15:34
rozmrażanie miesa
fot. Shutterstock

Rozmrażanie mięsa wiele osób uważa za bardzo prosty proces. Niestety nie jest to takie łatwe, jak może się wydawać. Zapoznajcie się z naszymi poradami.

W jaki sposób szybko rozmrozić mięso? Okazuje się, że można to zrobić na kilka sposobów. Warto jednak pamiętać, aby nie zamrażać rozmrożonego produktu ponownie. To właśnie wtedy najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych. Sprawdźcie nasze triki.

Jak rozmrozić mięso? Są na to sprawdzone sposoby

Jeśli do tej pory rozmrażaliście mięso w temperaturze pokojowej, kładąc je na talerzu, popełnialiście duży błąd. Okazuje się, że w tak zostawionym mogły bardzo szybko rozwijać się bakterie, które są zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia. Przekonajcie się, jak robić to poprawnie.

Rozmrażanie mięsa w lodówce

Mięso po wyjęciu z zamrażarki powinniśmy przełożyć do lodówki. Dzięki temu lód równomiernie się rozpuści. Niestety jest to najwolniejsza metoda rozmrażania. Może trwać nawet kilkanaście godzin.

W kuchence mikrofalowej

Jest to znacznie szybsza metoda niż rozmrażanie w lodówce. Wystarczy wybrać odpowiedni program w kuchence i co jakiś czas sprawdzać, czy mięso jest gotowe do dalszej obróbki.

W wodzie

Jeśli decydujemy się na taki sposób rozmrażania mięsa, do miski, w której znajdzie się produkt należy nalać zimą wodę. Specjaliści zalecają taką temperaturę, ponieważ w ciepłej wodzie znacznie szybciej rozwijają się bakterie.

Wypróbujecie te sposoby?

Zobacz także: Jak obrać pomidory ze skórki? Mamy na to sprawdzony trik

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?