Zamknij

Jak rozmrażać żywność? Ten prosty trik pozwoli ci zachować jej składniki odżywcze

06.05.2021 12:32
Rozmrożone warzywa w misce
fot. Shutterstock

Warto mrozić żywność, gdy chcemy przechować produkty. Jak jednak rozmrozić ją tak, żeby się nie zepsuła i zachowała wartości odżywcze? Mamy na to sprawdzone sposoby.

Mrożenie żywności jest rzeczą naturalną. Dzięki temu możemy zachować świeżość niektórych składników na dłużej i zabezpieczyć je przed zepsuciem. Okazuje się jednak, że nieumiejętne rozmrażanie żywności również może do tego doprowadzić. W dodatku pozbędziemy się wówczas cennych właściwości odżywczych, które znajdują się w poszczególnych produktach. Zobaczcie, jak rozmrażać żywność, żeby uchronić się przed tymi wszystkimi wpadkami. Okazuje się, że wystarczy prosty trik, który nam w tym pomoże.

Zobacz także: W jaki sposób i jak długo przechowywać mrożonki? Mamy na to sprawdzone triki

Jak rozmrażać żywność? Trik, który ochroni produkty przed zepsuciem

Mrozić możemy wiele produktów spożywczych - począwszy od warzyw i owoców, przez mięso, po gotowe dania i pieczywo. Każdy z tych produktów wymaga jednak podjęcia konkretnych kroków podczas rozmrażania.

Istnieją trzy bezpieczne sposoby rozmrażania żywności. Najkorzystniej wpływa na nią jednak jeden prosty trik.

Chodzi o rozmrażanie produktów w lodówce. Oczywiście jest to metoda, która wymaga czasu. Warto jednak wyjąć produkty z zamrażarki odpowiednio wcześniej - np. na noc. Wkładamy je do miseczki i wstawiamy do lodówki. Dzięki temu możemy być pewni, że rozmrożą się przez kilkanaście godzin. 

Dobrą opcją jest też umieszczenie produktów w szczelnym opakowaniu. Wówczas wkładamy je do miski z zimną wodą. Należy jednak pamiętać o tym, żeby były dokładnie zamknięte. Inaczej do produktów mogą przedostać się bakterie. 

Ostatnią opcją, na jaką możecie się zdecydować, jest rozmrażanie produktów w kuchence mikrofalowej. Choć nie jest to zbyt zdrowe, od czasu do czasu można sobie na to pozwolić. Zwłaszcza wtedy, gdy musicie rozmrozić jakieś produkty na szybko. 

Zobacz także: Jak poprawnie rozmrozić mięso? Do tej pory robiliście to źle

Dlaczego warto mrozić żywność

Choć istnieje taki mit, wbrew pozorom mrożenie żywności nie wpływa na nią niekorzystnie. Wręcz przeciwnie.

Właśnie dzięki zamrożeniu niektórych produktów możemy zachować ich świeżość oraz cenne właściwości odżywcze. Pamiętajcie jednak o wyjątkach. Tych produktów pod żadnym pozorem nie powinniście mrozić:

  • żywności już raz rozmrażanej, 
  • gotowanego ryżu, makaronu i ziemniaków,
  • majonezu i śmietany,
  • ugotowanych jajek, 
  • potraw z dodatkiem żelatyny, 
  • serów, 
  • produktów o krótkiej dacie przydatności. 

Zobacz także: Nie chcesz marnować jedzenia? Weź sobie do serca te wskazówki

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?