Zamknij

3 sposoby na pysznego pstrąga. Jak przyrządzić go na patelni, z grilla i na parze?

31.05.2021 15:28
Pstrąg przygotowywany z warzywami na grilla
fot. Shutterstock

Pstrąg to przepyszna ryba, którą można przyrządzić na różne sposoby. Podpowiadamy, jak przygotować go na patelni, na grillu, a także na parze. 

Pstrąg to pyszna i bardzo zdrowa ryba słodkowodna. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów i w każdym wydaniu jest wyśmienita. Nie jest jednak łatwo ją przygotować. Dlatego też mamy dla was ściągawkę, jak przyrządzić pstrąga na różne sposoby. Wybraliśmy najpopularniejsze opcje, czyli pichcenie ryby na patelni, na grillu oraz na parze. Który z tych sposobów najbardziej przypadnie do gustu tobie i twoim najbliższym?

Zobacz także:  Łosoś w sosie koperkowym to smaczny i zdrowy obiad. Wypróbuj nasz prosty przepis

Jak przyrządzić pstrąga na patelni?

Najpopularniejszą formą przyrządzania pstrąga jest smażenie go na patelni. Jak to zrobić?

Składniki dla 2 osób:

  • 2 tusze pstrąga,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cytryna,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • świeże pieczywo,
  • chrzan. 

Mąkę łączymy z solą i pieprzem. Pstrąga dokładnie myjemy, a następnie maczamy w panierce. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wkładamy na nią rybę i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy pstrąga na talerz, na wierzchu kładziemy masło i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i chrzanem. 

Zobacz także:  Łosoś smażony – wypróbuj nasz przepis krok po kroku

Jak przyrządzić pstrąga na grilla?

W sezonie grillowym chętnie przygotowujemy także pstrąga z rusztu. 

Składniki na pstrąga z grilla dla 2 osób:

  • 2 tusze pstrąga, 
  • 2 łyżki masła.
  • 1 koperek,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • cytryna,
  • sól i pieprz,
  • folia aluminiowa. 

Każdego pstrąga po umyciu wkładamy do osobnej folii aluminiowej. Na rybie układamy plastry masła oraz pokrojoną cytrynę i ząbek czosnku. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Zawijamy w folię, a następnie wykładamy na ruszt. Tak przygotowane ryby na rozgrzanym grillu trzymamy około 40 minut. Świetnym dodatkiem do pstrąga z rusztu będą ziemniaki lub bataty z grilla

Zobacz także:  Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie

Jak przyrządzić pstrąga na parze? 

Na koniec wersja bardziej dietetyczna. Pstrąg przyrządzony na parze z warzywami jest przepyszny. 

Składniki na pstrąga na parze dla 2 osób: 

  • 2 tusze pstrąga,
  • 1/2 brokuła,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • cytryna,
  • sól i pieprz.

Pstrąga dokładnie myjemy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą oraz pieprzem. Ziemniaki i marchew obieramy, a potem kroimy w słupki. Brokuła natomiast dzielimy na różyczki. W naczyniu do gotowania na parze układamy rybę z warzywami. Wszystko jeszcze solimy do smaku i dusimy około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Zobacz także: Łosoś z piekarnika na 5 różnych sposobów. Najlepsze przepisy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?