Zamknij

Jak przyrządzić i przechowywać rabarbar? Poznaj nasze sprawdzone triki

13.05.2021 13:21
Jak przygotować i przechowywać rabarbar?
fot. Shutterstock

Rabarbar to pyszne i zdrowe warzywo, które występuje na przełomie wiosny i lata. Jak je przyrządzić i przechowywać, żeby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem?

Rabarbar to pyszne warzywo, które w Polsce występuje jedynie na przełomie wiosny i lata. Dlatego też warto maksymalnie go wykorzystać, przygotowując zdrowe potrawy i przetwory z jego wykorzystaniem. Wśród nich najpopularniejsze jest oczywiście ciasto z rabarbarem. Można jednak wykorzystać go do wielu innych potraw, m.in. pysznych i zdrowych koktajli, a nawet do wytrawnych dań. Zobaczcie sami, w jaki sposób przygotować rabarbar, a także jak go przechowywać, żeby dłużej cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.

Zobacz także:  Co zrobić z botwinki? To warzywo można wykorzystać nie tylko do zupy

Jak przechowywać rabarbar? 

Zanim przejdziemy do przygotowywania rabarbaru, warto zastanowić się nad tym, jak go przechowywać, gdy już znajdzie się w naszej kuchni. 

Nie jest to warzywo, które możemy przechowywać zbyt długo. Szybko może bowiem zwiędnąć, stracić swoją konsystencję oraz smak. 

Jeżeli jednak już musicie przechować swój rabarbar, koniecznie zastosujcie jedną zasadę.

Przede wszystkim powinien być on przetrzymywany w lodówce. Zanim jednak włożycie go do chłodziarki, koniecznie owińcie rabarbar w wilgotne ręczniki papierowe lub ściereczkę. W takiej formie możecie przechować go około 3 dni. 

Jak przygotować rabarbar na ciasto lub kompot?

Żeby przygotować jakiekolwiek danie z rabarbaru, najpierw trzeba go odpowiednio przygotować. Następnie będziecie mogli wykorzystać go m.in. do placka z rabarberem lub kompotu z rabarbaru

Warzywo dokładnie myjemy, a następnie obieramy tak, żeby pozbyć się jego wierzchniej warstwy. Następnie kroimy je na drobne kawałki.

Wszystko razem wrzucamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru i zalewamy wodą. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie. 

Tak przygotowany mus z rabarbaru możemy wykorzystać właśnie do ciast lub kompotów. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do mięs. 

Zobacz także:  Jak przygotować bataty? 3 sposoby na słodkie ziemniaki gotowane, pieczone i grillowane

Koktajl z rabarbaru: jak przygotować?

Rabarbar jest też świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli. Wystarczy odpowiednio skomponować go z innymi składnikami.

Nasza propozycja na koktajl z rabarbaru:

  • 150 g rabarbaru,
  • 1 banan, 
  • 180 ml napoju kokosowego,
  • 5 g wiórków kokosowych,
  • 6 g miodu.

Rabarbar gotujemy podobnie jak wyżej, jednak z dodatkiem miodu zamiast cukru. Gdy już zmięknie, dodajemy do niego pozostałe składniki i wszystko razem blendujemy. 

Sałatka z rabarbarem

Rabarbar doskonale sprawdza się także jako dodatek do wytrawnych potraw. Można go wykorzystać jako sos do mięs, ale też przygotować z nim pyszną sałatkę. 

Składniki na sałatkę z rabarbarem:

  • 140 g piersi z kurczaka,
  • mix sałat,
  • 150 g rabarbaru,
  • 150 g pomidorków koktajlowych, 
  • puszka kukurydzy,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, kurkuma,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu. 

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy w przyprawach i grillujemy. Rabarbar kroimy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, aż będzie al dente. Pomidorki kroimy na pół, a kukurydzę odcedzamy. 

Sałatę mieszamy z kurczakiem, rabarbarem, pomidorkami i kukurydzą. Osobno przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki. 

Zobacz także:  Jak przechowywać szparagi? Poznaj nasze triki na zachowanie ich świeżości

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?