Zamknij

Jak przygotować i przechowywać lemoniadę? Proste triki na ten orzeźwiający napój

31.05.2021 11:02
Jak przygotować i przechowywać lemoniadę?
fot. Shutterstock

Tradycyjna lemoniada cytrynowa to pyszny i orzeźwiający napój. Podpowiadamy, jak przyrządzić ją w domowych warunkach, a także jak przechowywać.

W lecie najchętniej sięgamy po zimne, orzeźwiające napoje. Właśnie taka jest lemoniada domowej roboty. W sieci możemy spotkać różne przepisy na tego typu specyfiki. Wśród nich znajduje się np. pyszna lemoniada z arbuza, lemoniada truskawkowa lub lemoniada z rabarbaru. Każdą z nich uwielbiamy, jednak żaden przepis nie może równać się domowej, klasycznej lemoniadzie cytrynowej. Podpowiadamy, jak przygotować taki tradycyjny napój, a następnie jak go przechowywać, żeby się nie popsuł.

Zobacz także: Prosty przepis na ciasto cytrynowe podbija TikToka. Sprawdźcie, jak je zrobić

Jak przygotować lemoniadę? Domowa lemoniada cytrynowa

Tradycyjną lemoniadę wykonuje się oczywiście z cytryn. To właśnie od tych owoców pochodzi nazwa tego orzeźwiającego napoju. 

Wszyscy doskonale kojarzymy lemoniady cytrynowe w amerykańskim stylu. Świeżo wyciśnięte owoce, cukier, a do tego woda i kostki lodu - to najlepszy przepis na orzeźwienie w lecie.

Do przygotowania takiej tradycyjnej lemoniady potrzebujecie:

  • 1 kg cytryn,
  • 2 l wody
  • 200 g cukru,
  • kostki lodu,
  • opcjonalnie - kilka listków świeżej mięty.

Wszystkie cytryny dokładnie umyj. Jedną zostaw, a pozostałe porozcinaj na pół i wyciśnij z nich sok. 100 ml wody podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w niej cukier i odstawiamy do ostudzenia. W dużej misce lub słoju mieszamy wodę z roztworem z cukru oraz wyciśniętym sokiem z cytryn. Dodajemy do tego pokrojoną na kawałki cytrynę, kostki lodu i listki mięty. 

Zobacz także: Prosty przepis na wegańskie lody. Jest idealny na cieplejsze dni

Jak przechowywać lemoniadę? 

Gdy już wiecie, jak przyrządzić lemoniadę, warto zastanowić się nad jej przechowywaniem. W sieci i w sklepach z produktami gospodarstwa domowego możecie dostać specjalne słoje z kranikami do przetrzymywania tego typu napojów.

Warto zadbać o to, żeby lemoniada była odpowiednio schłodzona. Dlatego wskazane jest przechowywanie jej w lodówce. Nie można jej jednak przetrzymywać zbyt długo. Lemoniada bowiem najlepiej smakuje na świeżo. W chłodzie możecie ją jednak przechować 2-3 dni. 

Zobacz także: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką z babcinego przepisu. Jest przepyszne

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
fot. shutterstock

Z jakiego kraju pochodzi sushi?