Oceń
W lecie najchętniej sięgamy po zimne, orzeźwiające napoje. Właśnie taka jest lemoniada domowej roboty. W sieci możemy spotkać różne przepisy na tego typu specyfiki. Wśród nich znajduje się np. pyszna lemoniada z arbuza, lemoniada truskawkowa lub lemoniada z rabarbaru. Każdą z nich uwielbiamy, jednak żaden przepis nie może równać się domowej, klasycznej lemoniadzie cytrynowej. Podpowiadamy, jak przygotować taki tradycyjny napój, a następnie jak go przechowywać, żeby się nie popsuł.
Zobacz także: Prosty przepis na ciasto cytrynowe podbija TikToka. Sprawdźcie, jak je zrobić
Jak przygotować lemoniadę? Domowa lemoniada cytrynowa
Tradycyjną lemoniadę wykonuje się oczywiście z cytryn. To właśnie od tych owoców pochodzi nazwa tego orzeźwiającego napoju.
Wszyscy doskonale kojarzymy lemoniady cytrynowe w amerykańskim stylu. Świeżo wyciśnięte owoce, cukier, a do tego woda i kostki lodu - to najlepszy przepis na orzeźwienie w lecie.
Do przygotowania takiej tradycyjnej lemoniady potrzebujecie:
- 1 kg cytryn,
- 2 l wody
- 200 g cukru,
- kostki lodu,
- opcjonalnie - kilka listków świeżej mięty.
Wszystkie cytryny dokładnie umyj. Jedną zostaw, a pozostałe porozcinaj na pół i wyciśnij z nich sok. 100 ml wody podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w niej cukier i odstawiamy do ostudzenia. W dużej misce lub słoju mieszamy wodę z roztworem z cukru oraz wyciśniętym sokiem z cytryn. Dodajemy do tego pokrojoną na kawałki cytrynę, kostki lodu i listki mięty.
Zobacz także: Prosty przepis na wegańskie lody. Jest idealny na cieplejsze dni
Jak przechowywać lemoniadę?
Gdy już wiecie, jak przyrządzić lemoniadę, warto zastanowić się nad jej przechowywaniem. W sieci i w sklepach z produktami gospodarstwa domowego możecie dostać specjalne słoje z kranikami do przetrzymywania tego typu napojów.
Warto zadbać o to, żeby lemoniada była odpowiednio schłodzona. Dlatego wskazane jest przechowywanie jej w lodówce. Nie można jej jednak przetrzymywać zbyt długo. Lemoniada bowiem najlepiej smakuje na świeżo. W chłodzie możecie ją jednak przechować 2-3 dni.
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką z babcinego przepisu. Jest przepyszne
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Oceń artykuł