Zamknij

Jak przechowywać zielony groszek? Podpowiadamy

16.05.2022 15:44
Zielony groszek
fot. Shutterstock

Chętnie sięgasz po zielony groszek w swojej kuchni? Sprawdź, jak należy go przechowywać.

Wiosną możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem świeżego groszku prosto z ogródka. Warzywo to ma szerokie zastosowanie kulinarne. To znakomity dodatek do dań obiadowych. Możemy również przyrządzić z niego smaczną, kremową zupę lub pastę kanapkową, która w sam raz sprawdzi się na pierwsze śniadanie. Powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach, w przeciwnym razie szybko straci swoją świeżość. Jak to robić prawidłowo? Podpowiadamy.

Kulinarne porady: jak przechowywać zielony groszek?

Zielony groszek warto włączyć do swojej codziennej diety nie tylko ze względu na jego unikalny smak, ale też właściwości zdrowotne. Aby był świeży przez dłuższy czas, należy znaleźć dla niego dogodne miejsce w swojej kuchni.

Trzymanie groszku na stole czy kuchennej szafce nie będzie dobrym pomysłem. W temperaturze pokojowej może on szybko stracić swoje walory smakowe i odżywcze. Lepiej umieścić go w lodówce w formie strąków. Odpowiednia będzie do tego szuflada na warzywa. W chłodnych warunkach groszek może zachować swoją świeżość nawet przez kilka dni. Jeżeli chcesz się cieszyć jego smakiem również zimą, możesz go także zamrozić.

Zobacz także: Puree z zielonego groszku jest niezwykle kremowe i delikatne. Sprawdź, jak je zrobić

Zielony groszek – właściwości odżywcze

Groszek od lat jest ceniony w branży kulinarnej. To zasługa zarówno jego smaku, jak i zdrowotnego działania. Warzywo to jest bowiem bogate w liczne składniki odżywcze, które pomagają nam cieszyć się dobrym samopoczuciem. Zawiera m.in. witaminy A, C oraz z grupy B, żelazo, potas i magnez. Poza tym jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego. Wpływa pozytywnie na pracę serca, wzmacnia odporność organizmu oraz przyspiesza procesy trawienne.

Zobacz także: Kotlety z zielonego groszku to pomysł na wiosenny wegetariański obiad. Ich smak cię zachwyci