Oceń
Nie zawsze wszystkie ciasta czy ciasteczka zjemy jednego dnia. Okazuje się, że można w prosty sposób je przechowywać, tak, aby cieszyły swoim smakiem kilka dni dłużej. Sprawdź nasze triki.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz dowiedzieć się, w jaki sposób przechowywać wypieki, aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem oraz aromatem.
Jak przechowywać wypieki, by dłużej zachować ich świeżość? Poznaj sprawdzone triki
Te sposoby na przechowywanie słodkości powinien znać każdy, kto często piecze ciasta. Okazuje się, że wystarczy kilka minut, aby znacznie przedłużyć ich przydatność do spożycia.
Folia aluminiowa
Chyba każdy ma w domu folię aluminiową. Wystarczy tylko zawinąć w nią ciasta lub mniejsze ciasteczka, dzięki temu nie wysuszą się i będą świeże przez długi czas.
Zamykane pojemniki
Jeśli nie mamy akurat pod ręką folii aluminiowej, możemy wykorzystać zamykane pudełko na lunch. Wkładamy ciasto do pojemnika i szczelnie zamykamy. Ten sposób pozwoli nam wydłużyć świeżość ciasta nawet o 3 dni. Po otwarciu pudełka smakołyk będzie aromatyczny i smaczny.
W temperaturze pokojowej
W temperaturze pokojowej nie można przechowywać ciast z kremem, ponieważ masa może się zważyć. Na talerzyku bez zbędnych opakowań można trzymać kruche ciasteczka, biszkopty, ciasta ptysiowe, drożdżowe lub bezy.
Wypróbujesz nasze sposoby?
Zobacz także: Dodajecie olej do gotującego się makaronu? To duży błąd
Oceń artykuł
