Zamknij

Jak przechowywać dżem? Dzięki temu dłużej będzie nadawał się do jedzenia

17.08.2022 14:40

Owocowe dżemy to przysmak, którym chętnie zajadamy się nie tylko latem. Sprawdź, jak najlepiej je przechowywać.

Dżemy
fot. Shutterstock

Dżemy z owoców mają szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzają się jako składnik ciast, deserów, a nawet dodatek do niektórych przekąsek czy dań obiadowych. Aby jak najdłużej zachowywały doskonałe walory smakowe, należy przechowywać je w odpowiedni sposób. Jak to robić prawidłowo? Oto kilka przydatnych wskazówek.

Porady kulinarne: jak przechowywać dżemy?

Wiele osób zastanawia się, w jakich warunkach należy przechowywać dżemy. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bo wiele zależy w tym przypadku od sposobu przyrządzenia tych przetworów. Te, których nie poddano pasteryzacji, najlepiej trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Z kolei dżemy, które zostały odpowiednio zakonserwowane, możemy przechowywać w chłodnych, dobrze wentylowanych pomieszczeniach nawet przez kilka miesięcy. Jeżeli nie dysponujesz domową spiżarnią czy piwnicą, wykorzystaj kuchenną szafkę. Wybierz jednak taką, która znajduje się z dala od źródeł ciepła i nie jest wystawiona na intensywne działanie promieni słonecznych.

Zobacz także: Dżem z malin to poezja smaku. Sprawdź, jak go zrobić  

Domowe porady: o czym pamiętać podczas przyrządzania dżemów?

Zanim zabierzesz się za przyrządzanie dżemów, warto wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć wszystkie słoiki. Należy również przejrzeć pokrywki, aby sprawdzić, czy nie mają jakichś uszkodzeń – w przeciwnym razie może pojawić się na nich pleśń.

Kiedy dżemy będą już gotowe, warto pamiętać o tym, aby podpisać wszystkie przetwory i umieścić na nich datę przyrządzenia. Dzięki temu po dłuższym czasie łatwiej będzie określić, które z nich nadają się jeszcze do spożycia.

Zobacz także: Dżem z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy!

loader