Zamknij

Jak przechowywać dynię? Oto sprawdzone sposoby

22.09.2022 13:25

Jesień kojarzy się w naszych kuchniach ze smakowitą dynią. W jaki sposób ją przechowywać, aby zachować wszystkie wyjątkowe walory tego warzywa? Podpowiadamy.

Dynia
fot. Shutterstock

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Ten jesienny przysmak na dobre zadomowił się w naszych kuchniach jako składnik wielu dań, koktajli, a nawet deserów. Doskonale smakuje w wersji zapiekanej z ryżowym farszem. Można również zrobić z niej pożywny krem na obiad lub chrupiące placki. Aby dynia jak najdłużej zachowała swoje walory odżywcze, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Sprawdź, jak to robić prawidłowo.

Porady kulinarne: jak przechowywać dynię?

Dynię najlepiej trzymać w przewiewnym miejscu z dala od intensywnych promieni słonecznych i domowych źródeł ciepła np. grzejnika. Dogodnymi dla niej miejscami będzie kuchenna szafka lub spiżarnia. Z kolei pokrojone warzywo najlepiej włożyć do pojemnika na żywność i umieścić w lodówce. W takiej formie nie należy go przechowywać dłużej niż kilka dni.

Jednym ze sposobów na przechowywanie dyni jest również jej zamrożenie. Możemy to zrobić na dwa sposoby - włożyć do zamrażarki kawałki warzywa lub dokładnie je zblendować. Dzięki temu jesień zawita do naszych kuchni, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę.

Zobacz także: 3 sprawdzone przepisy na dżem z dyni! Jak go zrobić?

Dlaczego warto sięgać po dynię?

Włączenie dyni do swojego jadłospisu może mieć dobry wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim jest ona skarbnicą składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy A, C i E oraz potas, cynk i magnez, który doskonale wpływa na pracę układu nerwowego. Znajdziemy w niej również błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie. Poza tym należy ona do niskokalorycznych warzyw, więc możemy ją spożywać bez obaw o naszą sylwetkę.

Zobacz także: Dynia faszerowana kaszą jaglaną to idealny pomysł na obiad. Ten smak cię zachwyci

loader