Oceń
Czekolada to uniwersalny produkt, który niemal każdy uwielbia. Często zatem gości w naszych domach. Może być samoistną przekąską lub bazą do ciasta czy deseru. Warto jednak pamiętać o jej odpowiednim przechowywaniu. Zdarza się bowiem, że wkładamy ją do lodówki, żeby się nie roztopiła - zwłaszcza latem, gdy temperatury zarówno na zewnątrz, jak i w domu są wysokie. Okazuje się, że z tym należy uważać. Lodówka nie jest bowiem dobrym miejscem do przechowywania czekolady - niska temperatura niekorzystnie wpływa na ten produkt.
Zobacz także: Jak rozpuścić czekoladę? Mamy na to sprawdzone sposoby
Czekolady nie powinno się przechowywać w lodówce
Czekolada jest często wybierana na osłodę. Ten produkt, jeżeli ma odpowiednią jakość, potrafi umilić nam każdą chwilę, a jednocześnie jest popularnym składnikiem różnych deserów.
Gdy jednak źle przechowujemy czekoladę, może ona przynieść więcej szkody niż pożytku - a już na pewno będzie mniej smaczna. Najgorszym miejscem, w którym możemy ją trzymać, jest lodówka.
Portal schweizer-illustrierte.ch donosi, żeby pod żadnym pozorem nie wkładać czekolady do chłodziarki. Gdy jest ona przechowywana w temperaturze poniżej 12 stopni Celsjusza, traci swoje walory smakowe i staje się znacznie mniej słodka. To jednak nie wszystko.
Zmiana temperatury czekolady, która jest spowodowana jej chłodzeniem, a następnie ocieplaniem, prowadzi do charakterystycznych białych smug na produkcie - wszystko przez skraplanie się cukru. Okazuje się, że symbolizują one zmianę konsystencji deseru.
Istnieje jeszcze jeden ważny powód, dla którego nie należy chować słodyczy do chłodziarki. Okazuje się, że czekolada przyjmuje wszystkie smaki i zapachy znajdujące się w lodówce. Jeżeli zatem chcecie, żeby wasze łakocie miały smak szynki lub sera, wówczas możecie zaryzykować.
Zobacz także: Ten błąd często popełniamy podczas robienia dżemów. O czym mowa?
Jak przechowywać czekoladę?
Czekolada powinna być zatem przechowywana w suchym i chłodnym miejscu - najlepiej w szafce kuchennej. Optymalna temperatura do jej przetrzymywania wynosi 12-20 stopni Celsjusza.
Każda czekolada powinna być pakowana hermetycznie. Jeżeli tak jest, wówczas miejsce jej przechowywania schodzi na dalszy plan. Po otwarciu produktu warto jednak zastosować się do powyższych zaleceń, jeżeli chcemy dłużej cieszyć się smakiem i zapachem ulubionej słodyczy.
Zobacz także: Oto przepis na domową czekoladę. Jest bardzo szybki i łatwy
15 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni. To naturalne produkty do pielęgnacji [ZDJĘCIA]

Źródło: schweizer-illustrierte.ch
Oceń artykuł