Zamknij

Jak przechowywać cukinię? Dzięki temu będzie dłużej świeża

20.07.2022 13:14
Cukinia
fot. Shutterstock

Cukinia to przysmak, który często gości w twojej kuchni? Sprawdź, jak należy ją przechowywać, aby zachować jej świeżość przez dłuższy czas.

Latem chętnie sięgamy po cukinię, z której możemy przyrządzić wiele smacznych potraw np. chrupiące placki, kremową zupę lub wegetariańskie kotlety. Warzywo to doskonale smakuje również serwowane prosto z grilla. Aby cukinia zachowała swoje walory smakowe i odżywcze, należy trzymać ją w odpowiednich warunkach. W jakim miejscu w kuchni będzie jej najlepiej? Podpowiadamy.

Porady kulinarne: jak przechowywać cukinię?

Z cukinii można wyczarować wiele smacznych dań na różne okazje. Nic więc dziwnego, że cieszy się aż taką popularnością. Jeżeli zależy ci na tym, aby zachować jej wyjątkowy smak i świeżość przez dłuższy czas, musisz zadbać o odpowiednie warunki do jej przechowywania. Wiele osób trzyma cukinię w lodówce. W tym przypadku trzeba jednak umieścić ją w oddzielnym pojemniku z dala od innych warzyw i produktów, aby nie przesiąkała ich zapachem.

Możesz umieścić ją również w innym miejscu w kuchni pod warunkiem, że będzie odpowiednio zacienione, a przede wszystkim suche. Pod wpływem wilgoci cukinia bardzo szybko robi się bowiem nieświeża. Jeżeli natomiast chcesz to warzywo wykorzystać później, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie.

Zobacz także: Leczo z cukinią - prosty przepis na pyszny obiad

Właściwości odżywcze cukinii

Cukinia to warzywo bogate w składniki odżywcze, które zapewniają nam dobre samopoczucie. Zawiera m.in. witaminy A i C, żelazo oraz potas. Jednocześnie jest lekkostrawna, więc bez problemu mogą po nią sięgać osoby, którym zależy na zachowaniu szczupłej sylwetki. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na metabolizm organizmu.

Zobacz także: Pasta kanapkowa z cukinii to idealna opcja na śniadanie. Jej pyszny smak cię zaskoczy