Zamknij

Jak przechowywać cebulę? Sprawdź, o czym warto pamiętać

05.01.2022 13:13
Cebula
fot. Shutterstock

Zastanawiasz się, jak prawidłowo przechowywać cebulę, aby zachować jej walory smakowe i odżywcze? Podpowiadamy.

Cebula ze względu na swoje właściwości jest składnikiem wielu różnych dań. Nie tylko doskonale wzbogaca smak potraw, ale również dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom wzmacnia odporność organizmu. Aby zachować jej smak i świeżość na dłużej, ważne jest jej odpowiednie przechowywanie. Sprawdź, na co szczególnie należy zwrócić uwagę.

Kuchenne porady: jak przechowywać cebulę?

Wiele osób popełnia błąd, wkładając cebulę bezpośrednio po zakupie do lodówki. Okazuje się jednak, że to miejsce nie jest najlepsze do trzymania tego typu warzyw. Przechowywana w taki sposób szybciej traci swoje właściwości i pleśnieje. W dodatku trzymane w pobliżu cebuli inne produkty mogą w krótkim czasie przesiąknąć jej intensywnym zapachem.

Jeżeli już umieściliśmy cebulę w lodówce, to powinnyśmy oddzielić ją od innych warzyw i owoców. Najlepiej jednak, aby była przechowywana w suchym oraz chłodnym miejscu z ograniczonym dostępem do światła słonecznego. Dzięki temu wydłużymy jej okres przydatności.

Zobacz także: Jak szybko obrać cebulę? Wypróbuj ten prosty trik 

Kuchenne porady: jak wybrać odpowiednią cebulę?

Świeżość cebuli będzie zależała od różnych czynników. Powinniśmy zwrócić na to uwagę już na etapie zakupu produktu. Wybierając odpowiednie warzywa, warto dokładnie przyjrzeć się ich łupinie. Cebula nie powinna mieć widocznych ciemnych plam, ponieważ może to wskazywać na jej zepsucie. Sygnałem ostrzegawczym jest często również jej specyficzny, nieprzyjemny zapach.