Zamknij

Jak przechowywać arbuzy? To zapewni im świeżość przez dłuższy czas

30.06.2022 15:15
Arbuz
fot. Shutterstock

Chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem arbuza przez dłuższy czas? Sprawdź, jak najlepiej go przechowywać.

Arbuz to przysmak, który króluje w naszych kuchniach podczas letnich dni. Możesz przyrządzić z niego wyśmienite lody, orzeźwiającą lemoniadę albo sorbet. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do różnych wakacyjnych deserów i sałatek. Aby zachował swoje walory smakowe i odżywcze, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. W jaki sposób? Skorzystaj z naszych porad.

Domowe porady: jak przechowywać arbuza?

Arbuz może być przechowywany w warunkach pokojowych, jednak tylko wtedy, gdy jest on w całości. Po przekrojeniu lepiej umieścić go w lodówce, ale z dala od innych produktów, aby nie przesiąknął ich zapachem.

Ten wakacyjny przysmak możemy również zamrozić, aby wykorzystać go później. Zanim jednak to zrobimy, arbuz należy opłukać, pokroić na mniejsze części i włożyć do pojemnika na żywność. Następnie naczynie można schować do zamrażarki.

Zobacz także: Grillowany arbuz w takim wydaniu nie ma sobie równych. Poznaj ten szybki przepis

Właściwości odżywcze arbuza

Arbuz jest niezwykle ceniony w branży kulinarnej ze względu na swój orzeźwiający smak oraz wartość odżywczą. Zawiera liczne antyoksydanty, które wpływają na piękny i młody wygląd skóry. W dodatku jest bogaty w błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienne.

Poza tym ma on niewiele kalorii i doskonale nawadnia organizm. Regularne spożywanie arbuza pomaga także skutecznie oczyścić organizm z toksyn.

Zobacz także: Domowe lody arbuzowe są niezwykle orzeźwiające. Poznaj tę recepturę