Zamknij

Jak prawidłowo przechowywać fasolkę szparagową? Dzięki temu będzie pyszna i świeża przez dłuższy czas

27.06.2022 10:52
Fasolka szparagowa
fot. Shutterstock

Chętnie sięgasz po fasolkę szparagową w swojej kuchni? Sprawdź, jak ją odpowiednio przechowywać, aby zachować jej smak i walory odżywcze.

Na sklepowych półkach i straganach można już wypatrzyć fasolkę szparagową. Ten wakacyjny przysmak często gości na naszych stołach. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Można także zrobić z niego delikatną zupę lub sałatkę. Często zastanawiamy się, w jakich warunkach przechowywać fasolkę, aby cieszyć się jej idealnym smakiem przez dłuższy czas. Sprawdź, jakie miejsce w kuchni będzie dla niej najdogodniejsze.

Porady kulinarne: jak przechowywać fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Na jej wyjątkowy smak oraz właściwości odżywcze wpływają różne czynniki m.in. warunki, w jakich jest przechowywana. Aby zachować jej świeżość przez dłuższy czas, najlepiej trzymać ją w chłodnym miejscu.

Dobrym pomysłem będzie wstawienie fasolki szparagowej do lodówki. Wcześniej warto ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Następnie możemy przełożyć strączki do specjalnego pojemnika na żywność przykrytego ręcznikiem papierowym. Przechowywaną w ten sposób fasolkę najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Zobacz także: Fasolka szparagowa z bułką tartą - kto z nas jej nie uwielbia? Podajemy przepis 

Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa uznawana jest za jeden z najsmaczniejszych letnich przysmaków w naszych kuchniach. Warto po nią sięgać również ze względu na jej liczne walory odżywcze. Zawiera m.in. witaminy A i C, kwas foliowy, magnez, żelazo i potas, który wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. W dodatku ma niewiele kalorii, więc z powodzeniem może być spożywana również przez osoby będące na diecie.

Zobacz także: Ile gotować fasolkę szparagową? Będziecie zaskoczeni