Zamknij

Jak prawidłowo mrozić grzyby? Podpowiadamy

15.09.2022 14:19

Na co zwrócić uwagę podczas mrożenia grzybów? Sprawdź, jak to zrobić poprawnie.

Grzyby
fot. Shutterstock

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. To idealna okazja do tego, aby wykorzystać te jesienne przysmaki w swojej kuchni. Możemy przyrządzić z nich kremową zupę albo dodać je do sałatek, pizzy lub zapiekanek. Jeżeli chcesz się cieszyć ich wyjątkowym smakiem również zimą, najlepiej je zamrozić. Zrobisz to w kilku prostych krokach.

Porady kulinarne: jak zamrozić grzyby?

Mrożenie grzybów to obok suszenia jeden z najłatwiejszych sposobów na przedłużenie ich trwałości. Doskonale nadają się do tego m.in. borowiki szlachetne lub podgrzybki. Niektóre z gatunków jak np. kurki warto wcześniej obgotować, w przeciwnym razie staną się nieco gorzkie. Przed zamrożeniem tych przysmaków należy dokładnie je oczyścić z nadmiaru ziemi czy liści. Możesz je również pokroić na mniejsze części.

W związku z tym, że grzybów nie można ponownie zamrażać, nie należy wkładać wszystkich okazów do jednego naczynia, tylko podzielić je na mniejsze porcje. Gdy to zrobimy, najlepiej schować je do specjalnych pojemników na żywność i włożyć do zamrażarki. Dzięki temu będą nadawały się do spożycia nawet przez kilka miesięcy. W takim wydaniu warto wykorzystać je jako dodatek m.in. do zup i sosów.

Zobacz także: Przepis na grzyby w śmietanie. Poznajcie prostą recepturę

Właściwości odżywcze grzybów

Grzyby zawierają dużą ilość składników odżywczych. Są m.in. źródłem białka. Znajdziemy w nich również witaminę C i D, potas, magnez, fosfor oraz żelazo. Poza tym są one niskokaloryczne, więc mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. W dodatku zawarty w nich błonnik pokarmowy doskonale wpływa na metabolizm organizmu.

Zobacz także: Objawy zatrucia grzybami: typowe i nietypowe. Nie przegap ich

loader