Zamknij

Jak otworzyć ketchup bez zrywania folii spod nakrętki? Wypróbuj ten banalny trik

19.09.2022 14:41

Ketchup to popularny produkt, który uwielbiają ludzie na całym świecie. Większość z nas popełnia jednak pewien błąd podczas jego otwierania. Zobaczcie, jaki.

Jak otworzyć ketchup? Da się to zrobić bez zrywania folii spod nakrętki
fot. Shutterstock

Żaden dodatek do potraw nie jest tak popularny jak ketchup. Ten pomidorowy sos uwielbiają ludzie na całym świecie. Dodają go nie tylko do fast foodów np. do frytek czy hamburgerów. Wielu z nas stosuje ketchup także jako dodatek do dań kuchni polskiej np. do pierogów. I choć każdy z nas doskonale zna smak ketchupu, większość ludzi popełnia błąd podczas jego otwierania. Okazuje się bowiem, że wcale nie trzeba zdejmować nakrętki i folii, żeby odblokować możliwość wypływania sosu z butelki.

Zobacz także: Zatrzymaj smak lata na dłużej. Wypróbuj nasze 7 propozycji na przetwory z pomidorów

Jak otworzyć ketchup? Da się to zrobić bez zrywania folii spod nakrętki

Portal kobieta.onet.pl przekonuje, że ketchup można otworzyć w zupełnie inny sposób. Okazuje się, że to banalnie proste.

Swoim sposobem na otwieranie ketchupu podzieliła się tiktokerka @momlifewithlaura.

Tak łatwiej otworzysz ketchup, bez konieczności zrywania sreberka zabezpieczającego produkt - przekonuje kobieta.

Okazuje się, że pod nakrętką znajduje się mała wypustka. Możemy jej użyć, żeby zrobić dziurę w folii i nie zdejmować jej w całości. Dzięki temu szybciej otworzymy sos i jednocześnie zapobiegniemy tryskaniu ketchupu pod ciśnieniem. 

Szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej. 

 

Dzięki temu jest o wiele łatwiej. 

 

Teraz wszystko jest jasne - piszą komentujący.

Sami zobaczcie, jak ten trik wykonuje tiktokerka. 

Zobacz także: Ketchup z cukinii to zdrowa wersja najpopularniejszego dodatku do dań. Zobacz, jak go zrobić

Jaki ketchup jest najzdrowszy?

Ten trik może sprawić, że o wiele łatwiej otworzymy butelkę z ketchupem. Warto jednak też zastanowić się nad tym, jaki sos wybrać, żeby był najsmaczniejszy, a jednocześnie najzdrowszy. 

Oczywiście najlepiej pod tym względem sprawdzi się domowy ketchup, który wykonamy sami i dzięki temu będziemy wiedzieli, co znajduje się w środku. Jeżeli jednak zamierzacie sięgnąć po gotowy sos ze sklepu, wówczas koniecznie sprawdźcie jego skład. Najlepszy ketchup to ten, który na pierwszym miejscu nie będzie miał cukru oraz soli i będzie zawierał umiarkowane ilości tych składników. 

Zobacz także: Kiszone pomidory to zdrowy dodatek do wielu potraw obiadowych. Wypróbuj nasz przepis

loader
Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. TOP 15 naturalnych produktów do pielęgnacji
15 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

Źródło: kobieta.onet.pl