Oceń
Oddzielenie białka od żółtka może wydawać się na pozór prostą sprawą, jeśli jednak przejdziemy do wykonania tej czynności, może okazać się to o wiele trudniejsze. To właśnie dlatego powinniśmy poznać prosty kuchenny trik, który sprawi, że ten problem zniknie. Znaliście go wcześniej.
Jak oddzielić białko od żółtka? Poznaj nasz prosty trik
W wielu przepisach trzeba użyć samego żółtka lub tylko i wyłącznie białka. Jak je od siebie oddzielić? Okazuje się, że jest na to prosty sposób, który nie zajmie wam więcej niż 5 minut.
Do wykonania tego triku potrzebna nam będzie plastikowa butelka. Jajko należy wbić na płaski talerzyk. Następnie bierzemy w dłoń pustą butelkę i naciskamy ją delikatnie tuż nad żółtkiem. Powoli zwalniamy uścisk, dzięki temu żółtko zostanie wessane przez butelkę. Na talerzu zostanie białko.
Zobacz także: Jak wykorzystać żółtka jajek w kuchni? Oto 5 prostych sposobów
Wypróbujesz ten prosty trik?
Zobacz także: Co zrobić, by ciasto nie przywarło do blachy? Zdradzamy kilka sprawdzonych trików
Oceń artykuł