Zamknij

Jak obierać szparagi? Podpowiadamy

18.05.2022 15:15
Szparagi
fot. Shutterstock

Sezon na szparagi można uznać za rozpoczęty. Jak obierać je prawidłowo? To naprawdę proste.

Wiosna to idealny czas, aby sięgnąć po ulubione przepisy na dania ze szparagów. Możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Pyszna zupa, wiosenna sałatka ze szparagami czy sos to tylko niektóre z pysznych potraw, jakie możemy z nich przyrządzić. Wiele osób często zastanawia się, jak prawidłowo obierać szparagi. Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne, jak mogłoby nam się z początku wydawać.

Kulinarne porady: jak obierać szparagi?

Wiosenne menu warto wzbogacić o szparagi, które są źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich obieranie jest naprawdę łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Niektórzy robią to za pomocą noża, ale lepszym pomysłem będzie wykorzystanie zwykłej obieraczki do warzyw.

Przed obróbką szparagi należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Najpierw trzeba odkroić twarde końcówki szparagów. Następnie należy obierać je w kierunku korzenia, pomijając przy tym główkę. Powinniśmy to robić z każdej strony w taki sposób, aby skórka była jak najcieńsza.

Zobacz także: Dodaj ten składnik do gotujących się szparagów. Będą zachwycać wyglądem

Kulinarne porady: co można przygotować ze szparagów?

Szparagi mają szerokie zastosowanie kulinarne. Idealnie smakują polane masłem i aromatycznym czosnkiem. Możesz przyrządzić je również w piekarniku z dodatkiem sosu śmietankowego i parmezanu. Na obiad warto zrobić z nich również odżywczy krem, który najlepiej serwować ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Szparagi mogą być również doskonałym przysmakiem na grilla. W takim przypadku idealnie komponują się z delikatnymi dipami.

Zobacz także: Jak wykorzystać końcówki szparagów? Możesz przyrządzić z nich pyszną zupę