Zamknij

Jak mrozić maliny? Oto sprawdzony sposób

26.08.2022 15:37
Maliny
fot. Shutterstock

Mrożenie malin to jeden ze sprawdzonych sposobów na przedłużenie trwałości tych owoców. Sprawdź, jak to zrobić prawidłowo.

Trudno wyobrazić sobie letnią kuchnię bez smakowitych malin. Z owoców tych można zrobić wyśmienite dżemy i soki. Warto wykorzystać je także jako nadzienie do apetycznej tarty lub naleśników na słodko. Sprawdzają się również jako składnik koktajli i lekkich sałatek. Sezon na te owoce trwa zazwyczaj do końca września, dlatego jeżeli chcesz cieszyć się ich smakiem również poza letnim sezonem, najlepiej je zamrozić. Należy to zrobić od razu po ich zerwaniu, w przeciwnym razie szybko puszczą soki.

Kulinarne porady: jak mrozić maliny?

Zanim zabierzemy się za mrożenie malin, trzeba je wcześniej opłukać. Nie należy jednak trzymać ich zbyt długo w wodzie, bowiem łatwo chłoną wilgoć i wtedy stają się miękkie i mało apetyczne. Po umyciu owoców najlepiej ułożyć je na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia.

Kiedy maliny będą już osuszone, trzeba włożyć je do pojemnika na żywność, uważając na to, aby nie stykały się ze sobą. Tym sposobem unikniemy tworzenia się zbitych grudek. Na koniec naczynie wypełnione owocami należy wstawić do zamrażarki. Przechowywane w ten sposób maliny możemy wykorzystać po odmrożeniu do smoothie lub różnych smakowitych deserów.

Zobacz także: Dżem z malin to poezja smaku. Sprawdź, jak go zrobić

Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu ze względu na ich walory odżywcze. Owoce te są bogate m.in. w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem. Poza tym zawierają żelazo, fosfor, potas oraz sporą ilość kwasu foliowego.

Spożywanie malin ma również doskonały wpływ na pracę układu pokarmowego i pomaga regulować poziom cholesterolu. Poza tym zawarty w nich błonnik polepsza metabolizm oraz zapobiega zaparciom.

Zobacz także: Owsianka z malinami to pomysł na smakowite śniadanie. Przyrządzisz ją błyskawicznie