Zamknij

Jak mrozić fasolkę szparagową? Wypróbuj ten sprawdzony sposób

29.06.2022 15:47
Fasolka szparagowa
fot. Shutterstock

Oto sprawdzony sposób na mrożenie fasolki szparagowej. Jest niezastąpiony w każdej kuchni.

W wielu sklepach i na straganach można już zobaczyć fasolkę szparagową. Doskonale komponuje się z masłem i bułką tartą. Warto przyrządzić z niej również kremową zupę lub dodać ją do makaronu. Jeżeli chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem fasolki również poza letnim sezonem, możesz ją zamrozić. Jak to zrobić prawidłowo? Skorzystaj z naszych porad.

Porady kulinarne: jak zamrozić fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to warzywo, po które chętnie sięgamy w naszych kuchniach. Jest ceniona ze względu na swój wyjątkowy smak i wartość odżywczą. Możesz przechowywać ją przez dłuższy czas w formie mrożonej.

Aby to zrobić, fasolkę musimy najpierw dokładnie opłukać i odciąć jej końce. Następnie należy sparzyć ją przez chwilę w gorącej wodzie i pozostawić do wyschnięcia. W tym celu najlepiej ułożyć strąki na ręczniku papierowym, który doskonale pochłonie nadmiar wilgoci. Na koniec wystarczy przełożyć warzywo do pojemnika na żywność i umieścić w zamrażarce.

Zobacz także: Przepis na fasolkę szparagową po azjatycku. Prosta receptura krok po kroku

Fasolka szparagowa – właściwości zdrowotne

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z korzyści, jakie mogą płynąć ze spożywania fasolki szparagowej. Warzywo to zawiera witaminy A i C oraz błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit. Ponadto wzmacnia odporność organizmu. Warto pamiętać również o tym, że fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdza się jako przekąska dla osób, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Zobacz także: Sałatka z fasolki szparagowej - raz spróbujesz i na stałe włączysz ją do menu!