Oceń
Gotowanie warzyw może sprawić niektórym wiele problemów. Istnieje jednak kilka trików, które wam w tym pomogą i sprawią, że wszystkie trudności znikną. Przekonaj się, że ich przyrządzanie może być łatwe.
Warzywa podczas gotowania mogą stracić swój smak, a także wiele witamin i minerałów. Warto więc zapoznać się z kilkoma trikami, które pomogą wam przygotować je tak, aby je zachowały. Nasze sprawdzone triki są dziecinnie proste.
Jak gotować warzywa, aby zachować ich smak? 5 sprawdzonych trików
Jeśli będziecie stosować się do tych prostych trików, gotowane warzywa nie stracą smaku oraz istotnych minerałów.
1. Nie krój na małe kawałki
Najlepiej gotować warzywa w całości i nie kroić ich na części. Jeśli warzywa będą pokrojone na kawałki, gorąca woda może wyciągnąć z nich ważne dla naszego organizmu mikroelementy, a także pozbawić je smaku.
2. Dodaj sól
Wodę do gotowania warzyw należy posolić. Dzięki temu stworzymy roztwór izotoniczny, który pomoże warzywom zachować witaminy, a także wydobędzie ich aromat oraz smak.
3. Przechowuj w lodówce
Po ugotowaniu warzyw należy wstawić je do lodówki. Niższa temperatura sprawi, że opóźnimy procesy związane z utratą witamin. Po wyjęciu z chłodziarki i ponownym podgrzaniu warzywa będą mieć piękny aromat oraz charakterystyczny dla siebie smak.
4. Gotuj krótko
Warzywa powinno się gotować maksymalnie 4 minuty. Wtedy zachowają swój kolor i nie stracą minerałów oraz witamin. Dodatkowo gotowanie al dente wydobędzie z nich charakterystyczny smak.
5. Nie obieraj warzyw
Okazuje się, że lepiej jest nie obierać warzyw ze skórki. Jej brak może spowodować, że zmienią one smak, a nawet utracą cenne witaminy oraz minerały.
Wykorzystasz nasze triki w kuchni?
Zobacz także: Czym zastąpić olej w cieście? Będziecie zaskoczeni
Oceń artykuł
