Zamknij

Jak gotować młode ziemniaki, aby nie straciły koloru? Ten kulinarny trik warto znać

14.07.2022 15:39
Młode ziemniaki
fot. Shutterstock

Jak ugotować apetyczne młody ziemniaki, które będą zachwycać pięknym kolorem? Dodaj do nich ten sekretny składnik.

Młode ziemniaki to idealny dodatek do obiadu. Możesz je serwować na wiele sposobów. Na obiad warto przygotować z nich chrupiące frytki lub delikatne, kremowe puree. Gotowanie tych warzyw nie wydaje się trudnym zadaniem, ale dzięki kulinarnym trikom możemy sprawić, że będą wyglądać i smakować jeszcze lepiej. Jeżeli zależy ci na tym, aby zachowały swój kolor, sięgnij po ten sposób.

Kulinarne porady: jak gotować ziemniaki, aby zachować ich kolor?

Młode ziemniaki to letni przysmak, który warto wykorzystać w swojej kuchni. Obiad z ich dodatkiem stanie się prawdziwą, kulinarną ucztą pod warunkiem, że przyrządzamy je w odpowiedni sposób. Niestety warzywa te mają to do siebie, że bardzo łatwo ciemnieją. Aby temu zapobiec, możemy wypróbować prosty trik z wykorzystaniem pewnego produktu spożywczego.

Mowa o mleku, które najlepiej dodać do ziemniaków w czasie ich gotowania. Produkt ten sprawi, że zachowają swój ładny kolor i będą idealnym dodatkiem do różnych potraw. Dzięki mleku warzywa te staną się również delikatniejsze w smaku.

Zobacz także: Przepis na młode ziemniaki z kwaśną śmietaną. Ta receptura zachwyci was smakiem

Pomysły na dania z młodymi ziemniakami

Jest wiele możliwości wykorzystania młodych ziemniaków w kuchni. Jeżeli chcesz zaskoczyć domowników oryginalnym daniem, przygotuj te warzywa w wersji faszerowanej. Jako nadzienie możesz wykorzystać delikatne tofu oraz natkę pietruszki. Idealną opcją na obiad jest również zupa z młodych ziemniaków. Najlepiej serwować ją ze świeżym pieczywem. Z warzyw tych warto przyrządzić także smakowite placki z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego.

Zobacz także: Młode ziemniaki z mozzarellą to znakomita przekąska. Ich smak skradnie twoje serce