Zamknij

Jak dbać o ekologię w kuchni? Dzięki tym 5 trikom zatroszczysz się o środowisko

14.09.2021 13:50
Jak dbać o ekologię w kuchni? 5 prostych trików
fot. Shutterstock

Dbanie o środowisko warto rozpocząć od własnego domu i kuchni. Co zrobić, żeby przygotowywanie posiłków było bardziej ekologiczne?

O tym, jak ważne jest dbanie o środowisko, wiemy nie od dziś. Oczywiście różne firmy starają się dostosowywać do unijnych przepisów dotyczących ekologii. Z rynku znikają plastiki, jednak dopóki sami nie wprowadzimy zmian we własnych domach, trudno będzie zapobiec tragicznym skutkom efektu cieplarnianego. Wszelkie innowacje najłatwiej wprowadzić w kuchni. Jeżeli zatem chcesz przyłączyć się do ochrony środowiska, skup się właśnie na niej, żeby rozpocząć prowadzenie życia w stylu eko. 

Zobacz także: Nie chcesz marnować jedzenia? Weź sobie do serca te wskazówki

Jak dbać o ekologię w kuchni? 5 prostych trików

Choć wydawać się może, że dbanie o środowisko jest trudne, kosztowne i czasochłonne, w rzeczywistości nie wymaga od nas aż takich nakładów czasu i pieniędzy. Wystarczy wprowadzić do swojej kuchni 5 zmian, dzięki którym stanie się ona znacznie bardziej ekologiczna. 

1. Segreguj śmieci

Podstawą jest oczywiście segregacja śmieci, o której nieustannie słyszymy od lat. Wciąż niestety zbyt mało z nas stara się o tym pamiętać. W idealnej sytuacji powinniśmy mieć 5 kontenerów - jeden do papieru, drugi do plastiku, trzeci do białego szkła, czwarty do szkła kolorowego, a piąty na tzw. odpady organiczne. W rzeczywistości wystarczą już małe kroki. Zacznijcie od oddzielania papieru, zmieszanych odpadów, plastiku i ogólnie pojętego szkła. 

2. Oszczędzaj wodę

O ile o tym mówi się przede wszystkim w kontekście długich kąpieli, o tyle warto pamiętać, że również w kuchni należy oszczędzać wodę. Dlatego warto od razu naprawiać wszystkie usterki kranów i przewodów wodociągowych, które mogą prowadzić do przeciekania wody. Dobrze jest też zainwestować w zmywarkę, która w ostatecznym rozrachunku zużywa zdecydowanie mniej wody niż zmywanie pod kranem.

Zobacz także: Sól jest bardzo szkodliwa dla naszego organizmu. Sprawdź, czym zastąpić ją w diecie

3. Zasadź własne zioła

W ekologicznej kuchni warto jak najwięcej rzeczy robić własnoręcznie. Coraz większą popularnością w związku z tym cieszą się małe, domowe szklarnie, w których można zasadzić własne zioła i warzywa. Takie sadzonki można hodować w ogródku, na balkonie lub nawet w pomieszczeniu. 

4. Używaj ekologicznych toreb na warzywa i owoce

Środowisko mocno obciążają różne folie i plastikowe opakowania. Dlatego też warto zainwestować w woreczki wielokrotnego użytku na warzywa i owoce. Na zakupy natomiast dobrze wybrać się z materiałową torbą lub koszykiem, żeby ograniczyć zużycie plastikowych reklamówek. Coraz więcej sklepów jednak na szczęście decyduje się na wprowadzenie ich ekologicznych zamienników. 

5. Sięgaj po ekologiczne produkty

Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021”, 32% Polaków stara się dbać o to, żeby w ich diecie pojawiały się ekologiczne produkty. Wciąż jest to mała liczba, ale z roku na rok wyniki są coraz bardziej satysfakcjonujące. Zwłaszcza że producenci żywności wychodzą nam naprzeciw.

I tak w sklepach pojawia się coraz więcej produktów w ekologicznych opakowaniach. Również usługi oferujące gotowe dania i cateringi starają się zadbać o ekologiczne produkty w swoich daniach oraz o przyjazne środowisku opakowania. Jeszcze o krok dalej poszła Anna Lewandowska, której catering SuperMenu jako jedyny w Polsce wprowadził ekologiczne szklarnie z warzywami i ziołami. 

Zobacz także: Chcesz zamówić catering dietetyczny? Zobacz, jak go wybrać, żeby nie żałować