Zamknij

Jak blanszować warzywa? To łatwiejsze niż wam się wydaje

15.04.2021 13:22
Kucharz kroi warzywa na desce do krojenia w swojej kuchni
fot. Shutterstock

Blanszowanie warzyw brzmi tajemniczo i wydaje się skomplikowane? W rzeczywistości to banalna czynność, która zapewni wam wspaniały wygląd i rewelacyjny smak potraw.

Brokuł, cukinia, papryka, marchew - wszystkie te warzywa są pyszne w niemal każdej postaci. Ich najbogatszy smak i kolor możemy jednak wydobyć przy pomocy blanszowania. Jest to obróbka termiczna, dzięki której warzywa przestają być surowe i są pozbawione wszelkiego rodzaju bakterii oraz zanieczyszczeń. Stają się za to jędrne i chrupiące. Będą wówczas stanowić doskonałą bazę dla różnego rodzaju dań i sałatek. Podpowiadamy, jak blanszować warzywa i po co w ogóle to robić. 

Zobacz także: Jak gotować warzywa, żeby zachować ich smak? Mamy na to 5 sposobów

Blanszowanie warzyw - po co to robić? 

Najłatwiej oczywiście pokroić warzywa i je ugotować lub podsmażyć. Choć z blanszowaniem jest trochę więcej pracy, w rzeczywistości przygotujecie swoje potrawy jeszcze szybciej.

Dlaczego warto blanszować warzywa? Dzięki temu pozbywamy się z produktów wszelkich drobnoustrojów oraz nawozów. To jednak nie wszystko.

Blanszowanie pozwala pozbyć się goryczkowatego posmaku warzyw, a nawet przykrego zapachu w przypadku intensywnych w woń warzyw jak cebula czy kalafior. 

Blanszowane warzywa mają wyjątkowy smak. Zachowują też swój wyrazisty kolor i są chrupkie. 

Najczęściej blanszowane warzywa to: brokuł, cukinia, szparagi, marchew oraz papryka.

Zobacz także: Jak zamrozić warzywa? Są na to sprawdzone triki

Jak blanszować warzywa?

Jak zatem się do tego zabrać? Przedstawiamy, jak blanszować warzywa krok po kroku.

  1. Dokładnie opłucz warzywa i pokrój je w zależności od tego, jak zamierzasz je podać. Jeżeli jest to brokuł, podziel go na różyczki. Gdy chcesz zrobić makaron z cukinii lub marchewki, zrób z nich cienkie wstążki. Gdy np. chcesz zrobić frytki z warzyw, pokrój je w drobne słupki. 
  2. Wrzuć warzywa do wrzącej wody na około 2 minuty.
  3. Odcedź warzywa i od razu przełóż je do wody z lodem. Pozostaw je w niej również przez około 2 minuty.
  4. Odcedź warzywa i przełóż na talerz.

W podobny sposób można blanszować także owoce.

Zobacz także: Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?