Zamknij

W jakich miejscach szukać grzybów? Sprawdź, gdzie znaleźć najpiękniejsze okazy

06.10.2022 10:26

Masz w planach grzybobranie? Podpowiadamy, gdzie najlepiej wybrać się na grzyby, aby zapełnić kosz różnymi leśnymi przysmakami.

Zbieranie grzybów
fot. Shutterstock

Jesień kojarzy nam się m.in. ze zbieraniem grzybów. Wolną chwilę warto więc przeznaczyć na wyprawę do lasu w poszukiwaniu tych przysmaków. Doświadczeni grzybiarze doskonale wiedzą, gdzie znaleźć najpiękniejsze okazy. Jeżeli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z grzybobraniem, z pewnością przyda ci się kilka wskazówek odnośnie tego, w jakich miejscach warto szukać tych leśnych skarbów.

Gdzie na grzyby? Oto krótki poradnik

Na grzyby najlepiej udać się wczesnym rankiem po obfitym deszczu. Wtedy można liczyć na najbardziej udane zbiory. Aby nasza wyprawa zakończyła się sukcesem, trzeba wiedzieć, gdzie dokładnie szukać najlepszych okazów. Grzyby najczęściej można znaleźć w ciepłych i cienistych miejscach blisko drzew. Wiele z nich upodobało sobie konkretne podłoże i otoczenie:

  • prawdziwki – można je spotkać w różnych lasach, najobficiej rosą jednak pod sosnami oraz świerkami,
  • podgrzybki – ten niezwykle popularny gatunek grzybów występuje zarówno w lasach sosnowych, liściastych, jak i mieszanych,
  • maślaki – szczególnie upodobały sobie modrzewie i to właśnie pod tymi drzewami znajdziemy je w największych ilościach,
  • kurki – lubią chować się pod mchem przy świerkach i sosnach, chociaż można natrafić na nie również na piaszczystych terenach,
  • opieńki – te smakowite okazy znajdziemy zarówno w lasach, jak i podczas spacerów po parkach, często wyrastają przy pniach drzew,
  • kanie - takie grzyby rosną przeważnie na obrzeżach lasów, można je również spotkać przy drogach i na polanach.

Zobacz także: Marynujesz grzyby w ten sposób? Lepiej tego nie rób

Jak wykorzystać grzyby w kuchni?

Możliwości wykorzystania grzybów w kuchni jest bardzo wiele. Doskonale sprawdzają się jako składnik zup i sosów. Możesz przygotować z nich również farsz do pierogów czy tarty. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatek, jajecznicy czy zapiekanek. Jeżeli chcesz się cieszyć ich smakiem również zimą, możesz je np. zasuszyć lub zamarynować.

Zobacz także: Jak suszyć grzyby? Oto sprawdzone metody, które warto wykorzystać w swojej kuchni

loader