Oceń
Często spożywasz parówki na śniadanie? Podpowiadamy, czego trzeba unikać podczas ich gotowania.
Wiele osób na pierwsze śniadanie przyrządza popularne parówki. Nic dziwnego, są one bardzo łatwe w przygotowaniu i doskonale sprawdzają się jako szybki posiłek, kiedy o poranku brakuje nam czasu na sięganie po bardziej złożone przepisy. Niestety często popełniamy błąd, wrzucając parówki z lodówki bezpośrednio do wody. Sprawdź, dlaczego lepiej tego unikać.
Porady kulinarne: jak gotować parówki?
Przyrządzanie parówek wydaje się banalne, ale mimo to często ich wygląd pozostawia wiele do życzenia. Umieszczając je od razu po wyjęciu z lodówki w gorącej wodzie, sprawiamy, że pękają i nie prezentują się najlepiej.
Warto zatem ułożyć je na talerzu w temperaturze pokojowej i odczekać chwilę, aż nie będą takie zimne. Dopiero wtedy możemy wrzucić je do garnka. Trzeba pamiętać również o tym, aby parówek nie gotować zbyt długo. Lepszym pomysłem będzie umieszczenie ich tylko na kilka minut w gorącej wodzie.
Zobacz także: Parówki królują na polskich stołach. Sprawdź, z czego są robione
Porady kulinarne: z czym spożywać parówki?
Parówki można serwować na wiele sposobów. Najlepiej podawać je z warzywami oraz chrupiącym, świeżym pieczywem. Można również zawinąć je w ser żółty albo polać dodatkowo dipem pomidorowym lub czosnkowym.
Produkty te należy przechowywać w lodówce, zachowując termin przydatności wskazany przez producenta. Po wyjęciu z opakowania najlepiej spożyć je jak najszybciej.
Oceń artykuł