Zamknij

Gotujesz kaszę gryczaną w taki sposób? Sprawdź, dlaczego nie należy tego robić

28.03.2022 14:41

Kasza gryczana to obowiązkowa pozycja w twoim menu? Tego błędu lepiej nie popełniać podczas jej gotowania.

Kasza gryczana
fot. Shutterstock

Kasza gryczana od lat cieszy się dużą popularnością w naszych kuchniach. Wiele osób docenia jej wyjątkowy smak oraz właściwości odżywcze, stosując ją jako dodatek do różnych potraw. Możesz przyrządzić z niej apetyczne pulpety i pierogi, a nawet wegetariański pasztet. I chociaż gotowanie kaszy wydaje się łatwe, to większość z nas zapomina o jednym, istotnym szczególe. O czym mowa?

Domowe porady: jak ugotować idealną kaszę gryczaną?

Kasza gryczana doskonale sprawdza się jako samodzielny przysmak lub składnik różnych dań. Jej finalny smak oraz wygląd w dużej mierze zależy od różnych czynników, w tym sposobu gotowania. Niestety już na wstępie bardzo często pomijamy jedną ważną kwestię, co sprawia, że kasza staje się bardziej kleista.

Zanim przystąpimy do jej przyrządzania, należy wcześniej dokładnie wypłukać ją w zimnej wodzie. W razie potrzeby czynność możemy powtórzyć kilka razy. Warto o tym pamiętać podczas przyrządzania dań z dodatkiem tego produktu. Dzięki temu po ugotowaniu kasza będzie zawsze sypka i apetyczna.

Zobacz także: Pomidory faszerowane kaszą gryczaną to smaczna przekąska. Sprawdź, jak je zrobić

Właściwości odżywcze kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Przede wszystkim produkt ten zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, które ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy organizmu. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, co sprawia, że doskonale wpływa na procesy trawienne i zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto warto włączyć ją do swojej diety ze względu na zawartość witamin oraz minerałów, m.in. potasu, fosforu oraz magnezu.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET

loader