Zamknij

Dodaj ten składnik go gotującego się bobu. Tym sposobem pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu

08.06.2022 13:28
Bób
fot. Shutterstock

Jak pozbyć się specyficznej woni podczas gotowania bobu? Ten kulinarny trik jest niezwykle przydatny.

Bób to warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Można przygotować z niego wiele pysznych dań na różne okazje. Sprawdza się jako farsz do pierogów lub dodatek do makaronu. Doskonale smakuje również w postaci pasty kanapkowej. Jak gotować bób, aby jego charakterystyczny zapach nie był aż tak wyczuwalny? Podpowiadamy.

Domowe porady: jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu bobu?

Bób ma szerokie zastosowanie kulinarne. Chętnie spożywamy go w wersji gotowanej z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek oraz różnych przypraw. Zdarza się, że zapach unoszący się podczas jego gotowania może być dla niektórych nieco drażniący. Aby go złagodzić, możemy zastosować ten prosty kulinarny trik stosowany dawniej przez nasze babcie.

Wystarczy umieścić w garnku pęczek świeżej natki pietruszki. To sprawi, że woda przesiąknie jej aromatem i woń bobu nie będzie już tak intensywna. Zamiast niej warto zastosować również odrobinę koperku. Możesz delikatnie go posiekać albo włożyć do naczynia całą gałązkę. Efekt z pewnością przerośnie twoje oczekiwania.

Zobacz także: Jak długo gotować bób? Będziecie zaskoczeni

Bób - właściwości zdrowotne

Bób jest niezwykle ceniony w kuchni nie tylko ze względu na swój smak, ale również wartość odżywczą. To źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Zawiera dużą ilość białka oraz błonnik, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Poza tym reguluje poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Spożywanie bobu jest także zalecane w przypadku niedoboru żelaza.

Zobacz także: Jak wybrać świeży bób? Poznajcie sprawdzone sposoby