Zamknij

Dodaj ten składnik do ogórków kiszonych. Ich smak cię zachwyci

03.08.2022 12:54

Jak zrobić idealne ogórki kiszone? Sprawdź, co warto do nich dodać, aby podbiły serca wszystkich twoich domowników.

Kiszonki
fot. Shutterstock

Ogórki kiszone to przysmak, bez którego nie wyobrażamy sobie lata. Smakowite kanapki, pożywna zupa czy sałatka to tylko niektóre z wielu propozycji kulinarnych, jakie możemy przygotować z tymi warzywami. Aby kiszonki smakowały jeszcze lepiej, warto dodać do nich pewien sekretny składnik. Dzięki niemu nasze przetwory zyskają nową jakość.

Porady kulinarne: jak zrobić idealne ogórki kiszone?

Podczas przyrządzania ogórków kiszonych większość osób sięga po tradycyjne, sprawdzone receptury. Przeważnie do takich przetworów dodaje się trzy podstawowe składniki, czyli koper włoski, świeży chrzan oraz kilka ząbków czosnku.

Od czasu do czasu warto jednak poeksperymentować w kuchni i podkreślić smak kiszonek także innymi dodatkami. W tym przypadku doskonale sprawdzą się liście porzeczki. Dzięki nim ogórki będą bardziej chrupkie, jędrne, a ponadto przesiąkną delikatnym owocowym aromatem.

Zobacz także: Ten błąd podczas kiszenia ogórków popełnia wiele osób. O czym mowa? 

Właściwości ogórków kiszonych

Ogórki kiszone warto włączyć do swojej codziennej diety z kilku powodów. Przede wszystkim są one doskonałym naturalnym probiotykiem. Nie tylko chronią organizm przed infekcjami, ale też dzięki zawartości błonnika wpływają pozytywnie na trawienie pokarmów.

Regularne spożywanie kiszonek pozwala zachować piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym warzywa te działają przeciwzapalnie oraz wspomagają pracę układu krwionośnego.

Zobacz także: Kiszenie ogórków nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wypróbuj nasz przepis!

loader