Oceń
Co zrobić, aby szparagi zawsze zachwycały wyśmienitym smakiem i apetycznym wyglądem? Wystarczy dodać w czasie ich gotowania odrobinę tego produktu. O czym mowa?
Maj to czas, kiedy na naszych stołach królują różne sezonowe przysmaki. Wśród nich są świeże szparagi, z których możemy wyczarować wiele wykwintnych dań w naszych kuchniach. Ze względu na zawarte w nich fitoestrogeny są one uważane również za silne, naturalne afrodyzjaki. Gotowanie szparagów nie należy do najtrudniejszych zadań, aczkolwiek warto znać ten prosty kulinarny trik, dzięki któremu będą smakowały i wyglądały jeszcze lepiej.
Kulinarne porady: jak gotować szparagi?
Szparagi możemy przyrządzić na różne sposoby. Wiele osób gotuje je w wodzie, a następnie serwuje z różnymi dodatkami np. masłem i serem żółtym. Aby zawsze wyglądały na talerzu idealnie, warto dodać do nich podczas gotowania ten sekretny składnik.
Mowa o soku z cytryny, który sprawi, że zachowają swój piękny kolor. Oczywiście nie należy przesadzać z jego ilością, bo uzyskamy odwrotny efekt i szparagi zbyt mocno przesiąkną jego smakiem i zapachem. Jedna łyżka soku na litr wody będzie wystarczająca.
Zobacz także: Krem ze szparagów. Jak przyrządzić zupę z najpopularniejszych afrodyzjaków?
Pomysły na dania ze szparagami
Szparagi można serwować w formie samodzielnej przekąski lub dodatku do różnych potraw. Doskonale smakują w wersji zapiekanej z serem mozzarella. Dużą popularnością w naszych kuchniach cieszą się również przygotowane na ich bazie zupy i sosy. Warto przyrządzić je także na grillu – w takim wydaniu będą ciekawym urozmaiceniem menu podczas rodzinnych spotkań.
Zobacz także: Szparagi smażone na maśle. Poznaj szybki i prosty przepis!
Oceń artykuł