Zamknij

Czym zastąpić jajka w przepisach? Te pomysły was zaskoczą

26.11.2020 14:19
jajka
fot. Shutterstock

Zdarzyło ci się zapomnieć kupić jajka lub po prostu masz na nie alergię? Nic straconego, do wyboru jest wiele zamienników. Możesz je śmiało wykorzystać do przepisów, w których na liście składników widnieją jaja. Dzięki nim przygotujesz smaczne dania i desery.

Jajka są podstawą wielu receptur. Co jednak robić, kiedy zaczniemy gotowanie dania, do którego potrzebne są jaja, a nie mamy ich w domu? Nasza praca wcale nie musi iść na marne.

Okazuje się, że jajka w przepisach kulinarnych można zastąpić innymi produktami. Przeczytajcie nasz artykuł i dowiedzcie się, jakimi.

Czym zastąpić jajka w przepisach?

Sprawdźcie, czym najlepiej zastąpić jajka w przepisach kulinarnych. Do tego celu możecie wykorzystać naprawdę wiele produktów. Nasza lista was zaskoczy.

Do bez, musów oraz makaroników warto dodać wodę z ciecierzycy.

Kiedy przygotowujemy chleb lub naleśniki, zamiast jajek możemy dodać 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego, które wcześniej wymieszamy z 2 łyżkami wody.

Muffinki oraz ciasta można uzupełnić 1/4 szklanki purée z dyni lub marchewki.

Do ciast zamiast jajek, dodajemy 1/4 szklanki oleju roślinnego lub 1/4 szklanki rozgniecionych bananów. 

Jeśli pieczemy brownie, ale nie mamy jajek, możemy je zastąpić 1/4 szklanki musu jabłkowego lub 1/4 szklanki jogurtu naturalnego.

Wypróbujecie nasze pomysły?

Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?