Oceń
Jajka są podstawą wielu receptur. Co jednak robić, kiedy zaczniemy gotowanie dania, do którego potrzebne są jaja, a nie mamy ich w domu? Nasza praca wcale nie musi iść na marne.
Okazuje się, że jajka w przepisach kulinarnych można zastąpić innymi produktami. Przeczytajcie nasz artykuł i dowiedzcie się, jakimi.
Czym zastąpić jajka w przepisach?
Sprawdźcie, czym najlepiej zastąpić jajka w przepisach kulinarnych. Do tego celu możecie wykorzystać naprawdę wiele produktów. Nasza lista was zaskoczy.
Do bez, musów oraz makaroników warto dodać wodę z ciecierzycy.
Kiedy przygotowujemy chleb lub naleśniki, zamiast jajek możemy dodać 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego, które wcześniej wymieszamy z 2 łyżkami wody.
Muffinki oraz ciasta można uzupełnić 1/4 szklanki purée z dyni lub marchewki.
Do ciast zamiast jajek, dodajemy 1/4 szklanki oleju roślinnego lub 1/4 szklanki rozgniecionych bananów.
Jeśli pieczemy brownie, ale nie mamy jajek, możemy je zastąpić 1/4 szklanki musu jabłkowego lub 1/4 szklanki jogurtu naturalnego.
Wypróbujecie nasze pomysły?
Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia
Oceń artykuł