Oceń
Piernik to tradycyjne ciasto, które najczęściej przełożone jest powidłami lub dżemem owocowym. Okazuje się, że to klasyczne nadzienie można zastąpić czymś innym. Mamy na to kilka sprawdzonych pomysłów.
Czym przełożyć piernik zamiast powideł? Wypróbuj te sposoby
Powidła lub dżem nie muszą smakować każdemu, to właśnie dlatego warto wypróbować również inne produkty jako dodatek do tego deseru. Okazuje się, że również mogą wzbogacić smak naszego ciasta.
Puszysty budyń
Do wnętrza piernika można dodać delikatny kremowy budyń, który wykorzystujemy przy pieczeniu karpatki. Należy jednak pamiętać, o tym, aby ciasto przechowywać wtedy w lodówce. Dzięki temu nadzienie się nie zważy.
Krem z kaszy
Innym sposobem na wypełnienie świątecznego ciasta jest kasza manna. Wymieszajcie ją z cynamonem lub kakao. Wtedy ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, a jego zapach rozejdzie się po całym domu.
Masa kajmakowa
Kajmak będzie świetnie współgrać z aromatycznym piernikiem i doda mu jeszcze więcej słodyczy. Przekładając piernik masą kajmakową, powinniście pamiętać o tym, by zmniejszyć ilość dodawanego miodu w przepisie na świąteczne ciasto.
Wypróbujesz nasze pomysły?
Zobacz także: W jaki sposób i jak długo przechowywać mrożonki? Mamy na to sprawdzone triki
Oceń artykuł