Zamknij

Czym posmarować ciasto francuskie? Poznaj sprawdzone triki

28.12.2020 15:24
smarowanie ciasta
fot. Shutterstock

Poznajcie sprawdzone sposoby na wypieki z ciasta francuskiego. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy tylko przed włożeniem do piekarnika odpowiednio je przygotować. Znamy kilka trików, które wam w tym pomogą.

Z ciasta francuskiego można przygotować bardzo smaczne dania oraz desery. Jak jednak sprawić, by ciasto było chrupiące i prezentowało się smacznie na talerzu? Okazuje się, że istnieje kilka trików, aby przygotowywane przez nas smakołyki ucieszyły podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Czym posmarować ciasto francuskie? 5 sprawdzonych trików

Większość osób smaruje ciasto francuskie jajkiem. Ta popularna praktyka nie jest jednak jedyną, którą możemy wykorzystać w kuchni. Sprawdźcie, czym jeszcze oprócz jajka można posmarować ciasto francuskie.

  1. Okazuje się, że jeśli zabraknie wam jajek, ciasto francuskie możecie posmarować mlekiem. Dzięki temu będzie chrupkie.
  2. Do posmarowania naszego wypieku możemy użyć roztopionego masła. Dzięki temu bułeczki będą mieć ładny rumiany kolor.
  3. Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciasto białkiem oraz solą nabierze ono brązowej barwy i dodatkowo będzie delikatnie lśnić.
  4. Roztrzepane białko należy połączyć z łyżeczką cukru pudru. Tak przygotowana masa świetnie sprawdzi się do słodkich wypieków. Ciasto wyjdzie lekko złociste.
  5. Żółtko należy dokładnie roztrzepać, a następnie dodać odrobinę soli. Tak posmarowany wypiek nabierze rumianego koloru.

Wypróbujesz nasz prosty trik?

Zobacz także: Jak szybko ugotować ziemniaki? Nasz sposób zajmie tylko 10 minut

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?