Oceń
Poznajcie sprawdzone sposoby na wypieki z ciasta francuskiego. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy tylko przed włożeniem do piekarnika odpowiednio je przygotować. Znamy kilka trików, które wam w tym pomogą.
Z ciasta francuskiego można przygotować bardzo smaczne dania oraz desery. Jak jednak sprawić, by ciasto było chrupiące i prezentowało się smacznie na talerzu? Okazuje się, że istnieje kilka trików, aby przygotowywane przez nas smakołyki ucieszyły podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Czym posmarować ciasto francuskie? 5 sprawdzonych trików
Większość osób smaruje ciasto francuskie jajkiem. Ta popularna praktyka nie jest jednak jedyną, którą możemy wykorzystać w kuchni. Sprawdźcie, czym jeszcze oprócz jajka można posmarować ciasto francuskie.
- Okazuje się, że jeśli zabraknie wam jajek, ciasto francuskie możecie posmarować mlekiem. Dzięki temu będzie chrupkie.
- Do posmarowania naszego wypieku możemy użyć roztopionego masła. Dzięki temu bułeczki będą mieć ładny rumiany kolor.
- Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciasto białkiem oraz solą nabierze ono brązowej barwy i dodatkowo będzie delikatnie lśnić.
- Roztrzepane białko należy połączyć z łyżeczką cukru pudru. Tak przygotowana masa świetnie sprawdzi się do słodkich wypieków. Ciasto wyjdzie lekko złociste.
- Żółtko należy dokładnie roztrzepać, a następnie dodać odrobinę soli. Tak posmarowany wypiek nabierze rumianego koloru.
Wypróbujesz nasz prosty trik?
Zobacz także: Jak szybko ugotować ziemniaki? Nasz sposób zajmie tylko 10 minut
Oceń artykuł
