Zamknij

Czy szypułki truskawek są jadalne? Podpowiadamy

24.06.2022 14:40
Truskawki
fot. Shutterstock

Czy truskawki można jeść razem z szypułkami? Odpowiedź może być dla ciebie zaskoczeniem.

W lecie trudno odmówić sobie zjedzenia pysznych, soczystych truskawek. Jest wiele pomysłów na kulinarne zastosowanie tych owoców. Orzeźwiająca zupa w sam raz na upały, wyśmienite ciasto czy słodka konfitura to tylko niektóre z nich. Doskonale smakują też jako nadzienie do pierogów. Większość z nas szypułkuje truskawki przed spożyciem i wykorzystuje w kuchni wyłącznie miąższ. Czy słusznie? Podpowiadamy.

Porady kulinarne: czy szypułki truskawek są jadalne?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że szypułki truskawek są jadalne podobnie jak czerwona część tych owoców. W dodatku są one źródłem wielu witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Zawierają m.in. dużą ilość witaminy C, która doskonale wzmacnia odporność. Poza tym znajdziemy w nich również chlorofil. Ten związek występujący w roślinach znakomicie oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn i ułatwia trawienie. Spożywanie szypułek pomaga również zachować piękny i promienny wygląd cery.

Zobacz także: Jak przechowywać truskawki? Ten trik sprawi, że będą świeże przez dłuższy czas 

Porady kulinarne: jak wykorzystać szypułki truskawek w kuchni?

Szypułki truskawek można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Pamiętaj jednak o tym, aby najpierw dokładnie je opłukać. Są one doskonałym dodatkiem do różnych zielonych koktajli albo letnich sałatek. Sprawdzą się także jako dekoracja deserów, gofrów czy naleśników. Możesz również dodać je do herbaty, dzięki czemu nabierze ona przyjemnego aromatu.

Zobacz także: Fit omlet z truskawkami jest niezwykle puszysty i smaczny. Poznaj ten przepis