Zamknij

Co zrobić z botwinki? To warzywo można wykorzystać nie tylko do zupy

11.05.2021 14:22
Jak przygotować botwinkę?
fot. Shutterstock

Botwinka to prawdziwy kuchenny hit wiosny i lata. Sprawdź, jak przygotować ją w oryginalny sposób. Podpowiadamy 3 pomysły na dania z jej wykorzystaniem.

Botwinka to liście buraka cukrowego, które pojawiają się w sklepach w okresie wiosennym. Dlatego warto wykorzystać sezon na to warzywo w pełni i dodawać je do różnych potraw. Najpopularniejszym sposobem na jego przygotowanie jest oczywiście tradycyjna zupa z botwiny, którą przygotowywały już nasze babcie. Jeżeli chcecie natomiast użyć tego typu buraczków do innych dań, podpowiadamy wam trzy różne sposoby na wykorzystanie botwinki. Wśród nich z pewnością każdy znajdzie potrawę idealną dla siebie.

Zobacz także: Jak ugotować botwinkę? Te triki wam pomogą

Makaron z botwinką

Makaron zawsze jest dobrą opcją, żeby wykorzystać produkty z lodówki i nie marnować jedzenia. Dodając do niego botwinkę i kilka innych składników, możemy stworzyć wyśmienite danie dla całej rodziny.

Składniki na makaron z botwinką dla 2 osób:

  • pęczek botwinki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • śmietanka 30%,
  • 40 g parmezanu,
  • 100 g dowolnego makaronu,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy do niego grubo pokrojoną botwinkę (pamiętaj, żeby wcześniej dokładnie ją umyć i odciąć korzonki). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią posiekane ząbki czosnku. Gdy się przyrumienią, dodajemy odcedzony makaron z botwinką. Wszystko razem podsmażamy, a następnie stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem i smażymy jeszcze około 5 minut, aż sos się zredukuje. Po przełożeniu na talerz posypujemy makaron parmezanem. 

Sałatka z botwinką i kozim serem

Sałatka z botwinką jest idealną opcją na wiosenne i letnie przekąski. 

Składniki na sałatkę z botwinką dla 2 osób:

  • 50 g rukoli,
  • pęczek botwinki,
  • 100 g sera koziego,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 30 ml oleju lnianego,
  • 15 ml miodu, 
  • 5 ml soku z cytryny,
  • sól, pieprz, oregano.

Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy końce i siekamy. Rukolę także płuczemy pod wodą. Wszystko razem łączymy wraz z pokrojonym w kostkę serem kozim i orzechami. Osobno przygotowujemy sos. Olej, miód, sok z cytryny oraz przyprawy mieszamy ze sobą, a następnie wlewamy wszystko do sałatki. 

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Koktajl z botwinką

Na koniec słodsza wersja botwinki w płynnej wersji fit, czyli w koktajlu.

Składniki na koktajl z botwinką dla 1 osoby:

  • 100 g botwinki,
  • 20 g malin,
  • 25 g szpinaku typu baby, 
  • 1 banan,
  • 50 ml soku z pomarańczy, 
  • 250 ml kefiru, 
  • szczypta pieprzu cayenne i kurkumy.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera wraz z kefirem i przyprawami. Blendujemy całość na gładką masę. W podobny sposób z użyciem botwiny możecie przygotować chłodnik litewski. 

Zobacz także: Jak przygotować bataty? 3 sposoby na słodkie ziemniaki gotowane, pieczone i grillowane

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?