Zamknij

Co zrobić, by ciasto nie przywarło do blachy? Zdradzamy kilka sprawdzonych trików

27.11.2020 09:04
ciasto blacha forma
fot. Shutterstock

Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się, że twoje ciasto przywarło do blachy? Jeśli tak, koniecznie przeczytaj kilka naszych porad, jak sprawić, by już nigdy nie mieć tego problemu. Okazuje się, że te triki są banalnie proste.

Pieczesz ciasto, a ono przywiera do blachy? Koniecznie wypróbuj kilka naszych sprawdzonych sposobów, na to by ciasto już nigdy więcej nie przykleiło się do formy.

Te triki sprawią, że pieczenie będzie znacznie prostsze i szybsze. Niektóre nasze pomysły mogą was zaskoczyć.

Co zrobić by ciasto nie przywarło do blachy? 

Jeśli nie chcesz, aby ciasto podczas pieczenia przywarło do blachy, koniecznie wypróbuj kilka naszych sprawdzonych sposobów. Są dziecinnie proste.

Jednym z najłatwiejszych sposobów na to by ciasto nie przywarło do ścianek, jest posmarowanie ich margaryną lub olejem. Jeśli chcemy mieć gwarancję tego, że ciasto nie będzie przywierać, możemy posypać brzegi bułką tartą.

Kolejnym pomysłem jest wyłożenie tortownicy papierem do pieczenia, jednak jeśli foremka ma niestandardowy kształt, lepiej wsmarować ją tłuszczem.

W domu zabrakło papieru do pieczenia lub margaryny? Wtedy warto wypróbować kolejny trik. Pustą blachę powinniśmy wstawić do lodówki na około 10 minut. To sprawi, że ciasto nie będzie przywierać do ścianek formy.

Ostatnim sposobem jest posypanie formy mąką. Dzięki temu w prosty sposób wyciągniemy nasz wypiek z blachy.

Wypróbujesz nasze triki?

Zobacz także: Jak kroić cebulę, żeby nie płakać? Mamy na to kilka sprawdzonych trików

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?