Zamknij

Co zrobić, aby ziemniaki nie ciemniały w czasie gotowania? Jest na to sprawdzony trik

28.02.2022 15:28
Ugotowane ziemniaki
fot. Shutterstock

Zależy ci na tym, aby ugotowane przez ciebie ziemniaki zawsze zachwycały wyglądem i smakiem? Wypróbuj ten domowy sposób.

Ziemniaki to warzywa, które królują w polskich kuchniach ze względu na swoje znakomite walory smakowe i odżywcze. Ilość pomysłów na ich wykorzystanie jest nieskończona. To znakomity dodatek do kotletów. Możesz przyrządzić z nich również smaczne placki, kopytka lub zupę kartoflaną. I chociaż gotowanie ziemniaków jest banalne, to jednak zdarza się, że warzywa te po wyjęciu z wody bardzo szybko czernieją. Sprawdź, jak temu zapobiegać.

Kulinarne porady: jak gotować ziemniaki, aby nie ciemniały?

Jeżeli ziemniaki często goszczą na twoim stole, z pewnością przyda ci się ten kulinarny trik. Możesz być pewny, że od tej pory będziesz sięgał po niego częściej.

Aby ziemniaki zawsze prezentowały się na talerzu idealnie, można wykorzystać do tego produkty, które z pewnością mamy w swojej kuchni. Wystarczy, że w czasie gotowania dodamy do wody odrobinę mleka albo soku z cytryny. Dzięki temu warzywa te zachowają dłużej swój jasny kolor i będą wyglądały bardziej apetycznie.

Zobacz także: Jak szybko obrać ziemniaki? Ten trik was zaskoczy

Kulinarne porady: jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki to źródło wielu składników odżywczych, m.in. witaminy C, potasu, wapnia i fosforu. Aby jak najdłużej zachować ich smak i właściwości, należy zadbać o odpowiednie warunki ich przechowywania. Warzywa te należy umieścić w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł ciepła i silnych promieni słonecznych. Nigdy nie należy trzymać ich w foliowych torbach, bowiem mogą szybko ulec zepsuciu.

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET