Zamknij

Co zrobić, aby wigilijny barszcz nabrał intensywnego koloru? Ten sposób cię zaskoczy

13.12.2021 14:46

Czerwony barszcz to jedno z głównych dań podczas wigilijnej kolacji w rodzinnym gronie. Podpowiemy ci, co zrobić, aby zachwycał swoim intensywnym kolorem.

Barszcz wigilijny
fot. Shutterstock

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez smaku aromatycznego barszczu. Ta pyszna zupa na stałe zagościła w wigilijnym menu w wielu domach. Przygotowanie tej potrawy wydaje się łatwe, jednak tylko nielicznym udaje się uzyskać jej naprawdę wyjątkowy smak i wygląd. Okazuje się jednak, że istnieje prosty trik, dzięki któremu twoje popisowe, świąteczne danie nabierze pięknego, czerwonego kolorytu i zrobi furorę wśród pozostałych domowników.

Kuchenne porady: sprawdzony sposób na intensywny kolor barszczu

Ta metoda z pewnością trafi na listę twoich ulubionych, świątecznych trików. Dzięki niej twoja potrawa będzie wyglądać idealnie. Jeżeli zauważyłeś, że kolor przygotowanej przez ciebie zupy jest mało intensywny, wystarczy sięgnąć po produkt, który z pewnością masz w swojej kuchni.

Tym razem znów na ratunek przychodzi nam zwykła cytryna. Wystarczy, że pod koniec gotowania dodasz do wigilijnego barszczu odrobinę wyciśniętego z niej soku. Ten trik sprawi, że jego barwa stanie się bardziej wyrazista, a przy tym nabierze on nieco charakterystycznej, kwaskowatej nuty.

Zobacz także: Przypaliłeś bigos? Ten trik uratuje twoje danie 

Kuchenne porady: jak podkreślić smak czerwonego barszczu?

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem barszczu, sięgnij po odpowiednie przyprawy. Znakomicie sprawdzą się w tym przypadku zioła prowansalskie, tymianek oraz gałka muszkatołowa. Nie zaszkodzi dodać do niego również odrobinę miodu, który sprawi, że będzie nieco słodszy. Smak zupy możesz także podkreślić, wrzucając do niej kilka suszonych śliwek lub kilka plasterków pokrojonego jabłka. Lubicie barszcz w takiej świątecznej odsłonie?

loader