Zamknij

Co zrobić, aby świąteczne pierniki były bardziej miękkie? Wypróbuj ten niezawodny sposób

14.12.2021 15:03

Nie wyobrażasz sobie świąt bez pysznych, korzennych pierników? Sprawdź, jak je przechowywać, aby były miękkie i zachowały swój wyjątkowy smak.

Świąteczne pierniki
fot. Shutterstock

Pierniki to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Te pyszne ciastka doskonale sprawdzą się jako przysmak podczas rodzinnych spotkań lub jako szybka przekąska na grudniowe, filmowe seanse w domowym zaciszu. Zdarza się jednak, że już kilka dni po upieczeniu pierniki są bardzo twarde. Jak temu zapobiec? Poznaj nasz sprawdzony trik.

Kuchenne porady: skuteczny trik na miękkie pierniki

Większość z nas może nie zdawać sobie sprawy z tego, że wiele produktów spożywczych ma znacznie szersze zastosowanie niż tylko kulinarne. Często posiadamy w swojej kuchni prawdziwe skarby, które mogą być dla nas ratunkiem w różnych sytuacjach. Tym razem zdradzimy ci domowy trik z wykorzystaniem owoców, dzięki którym świąteczne pierniki znów będą świeże i miękkie.

Wystarczy, że do pojemnika, w którym przechowujesz swoje ciastka włożysz kawałek jabłka albo pomarańczy i następnie szczelnie zamkniesz naczynie. Dzięki temu twoje pierniczki wchłoną z nich wilgoć i staną się bardziej miękkie już po kilku godzinach. W dodatku przesiąkną pięknym, owocowym aromatem.

Zobacz także: Bezglutenowe pierniki to idealny pomysł na świąteczną przekąskę. Oto łatwy przepis  

Kuchenne porady: jak przechowywać pierniki?

Aby jak najdłużej zachować świeżość i smak swoich wypieków, należy umieścić je w specjalnie zamykanej puszce lub szklanym albo ceramicznym pojemniku z przykrywką. Ponadto pierniczki powinny być przechowywane w chłodnym, zacienionym miejscu z dala od źródeł ciepła, co sprawi, że dłużej będą nadawały się do jedzenia. A gdzie wy trzymacie swoje świąteczne smakołyki?

loader