Zamknij

Co zrobić, aby racuchy wigilijne były bardziej puszyste? Wypróbuj ten łatwy trik

20.12.2021 15:44

Zastanawiasz się, jak przyrządzić racuchy, aby były jeszcze bardziej miękkie i puszyste? Sięgnij po ten sprawdzony sposób.

Racuchy wigilijne
fot. Shutterstock

Racuchy wigilijne to obok pierogów czy krokietów jeden z ulubionych świątecznych przysmaków. Są bardzo łatwe w wykonaniu, a ich smak podbije serca wszystkich łasuchów. Zazwyczaj przyrządza się je z dodatkiem drożdży. Dziś zdradzimy ci pewien trik, dzięki któremu twoje placki będą jeszcze bardziej puszyste.

Kuchenne triki: co zrobić, aby racuchy wigilijne były bardziej puszyste?

Jeżeli racuchy to obowiązkowy element w twoim świątecznym jadłospisie, z pewnością przyda ci się ten prosty trik. Dzięki niemu twoje danie zachwyci wszystkich zebranych gości przy świątecznym stole i wręcz trudno będzie mu się oprzeć.

Wystarczy, że przed smażeniem placków dodasz do ciasta odrobinę wody gazowanej. Ten produkt sprawi, że placki nabiorą miękkości i będą pięknie prezentować się wśród innych wigilijnych potraw.

Zobacz także: Racuchy z suszonymi śliwkami to pomysł na świąteczne śniadanie. Oto łatwy przepis

Kuchenne triki: jak wzbogacić smak racuchów wigilijnych?

Chcesz nieco urozmaicić tradycyjny przepis na wigilijne racuchy? Wystarczy, że dodasz do nich ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się w tym przypadku np. soczyste jabłka lub gruszki. Możesz wykorzystać również orzechy włoskie, płatki migdałów albo suszone śliwki, dzięki którym twoja potrawa nabierze unikalnego aromatu. Zamiast tradycyjnego cukru, warto sięgnąć z kolei po delikatny miód. A w jakiej odsłonie wy lubicie racuchy najbardziej?

loader