Oceń
Racuchy wigilijne to obok pierogów czy krokietów jeden z ulubionych świątecznych przysmaków. Są bardzo łatwe w wykonaniu, a ich smak podbije serca wszystkich łasuchów. Zazwyczaj przyrządza się je z dodatkiem drożdży. Dziś zdradzimy ci pewien trik, dzięki któremu twoje placki będą jeszcze bardziej puszyste.
Kuchenne triki: co zrobić, aby racuchy wigilijne były bardziej puszyste?
Jeżeli racuchy to obowiązkowy element w twoim świątecznym jadłospisie, z pewnością przyda ci się ten prosty trik. Dzięki niemu twoje danie zachwyci wszystkich zebranych gości przy świątecznym stole i wręcz trudno będzie mu się oprzeć.
Wystarczy, że przed smażeniem placków dodasz do ciasta odrobinę wody gazowanej. Ten produkt sprawi, że placki nabiorą miękkości i będą pięknie prezentować się wśród innych wigilijnych potraw.
Zobacz także: Racuchy z suszonymi śliwkami to pomysł na świąteczne śniadanie. Oto łatwy przepis
Kuchenne triki: jak wzbogacić smak racuchów wigilijnych?
Chcesz nieco urozmaicić tradycyjny przepis na wigilijne racuchy? Wystarczy, że dodasz do nich ulubione owoce. Doskonale sprawdzą się w tym przypadku np. soczyste jabłka lub gruszki. Możesz wykorzystać również orzechy włoskie, płatki migdałów albo suszone śliwki, dzięki którym twoja potrawa nabierze unikalnego aromatu. Zamiast tradycyjnego cukru, warto sięgnąć z kolei po delikatny miód. A w jakiej odsłonie wy lubicie racuchy najbardziej?
Oceń artykuł