Oceń
Jak przyrządzić odpowiednio chrupkie i jędrne ogórki kiszone? Wykorzystaj ten sposób.
Lato to idealny czas na robienie różnych przetworów z warzyw. Wśród nich prym wiodą ogórki kiszone, które zachwycają soczystym smakiem i niezwykłym aromatem. Możesz dodać je do kanapek lub wykorzystać jako przystawkę do różnych dań. Warto też zrobić z nich pyszną zupę w sam raz na rodzinny obiad. Aby kiszonki zawsze były idealnie jędrne i chrupkie, należy zwrócić uwagę na ten szczegół podczas ich przyrządzania. O czym mowa?
Porady kulinarne: jak zrobić jędrne ogórki kiszone?
Sekret idealnych kiszonek tkwi nie tylko w wyborze odpowiednich składników. Ważny jest również sposób przyrządzania tych przetworów. Każda czynność ma w tym przypadku duże znaczenie i nie można jej pomijać.
Przygotowując ogórki do kiszenia, wiele osób ogranicza się wyłącznie do szybkiego wypłukania tych warzyw. To jednak nie jest wystarczające. Aby ogórki były twarde i jędrne, należy przed włożeniem do słoika moczyć je przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dzięki temu nasze przetwory zawsze będą smakować jak te z babcinego przepisu.
Zobacz także: Dodaj ten składnik do ogórków kiszonych. Ich smak cię zachwyci
Właściwości odżywcze kiszonek
Ogórki kiszone to niskokaloryczny przysmak, który warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Są one bowiem bogate w wiele składników odżywczych. Zawierają dużą ilość witaminy C, żelazo, magnez i wapń.
Spożywanie kiszonek wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Poza tym takie warzywa pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu oraz ułatwiają oczyszczanie organizmu z nadmiaru toksyn.
Zobacz także: Kiszenie ogórków nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wypróbuj nasz przepis!
Oceń artykuł