Zamknij

Co zrobić, aby jabłka tak szybko nie ciemniały? Miłośnicy tych owoców na pewno docenią ten trik

07.09.2022 11:58
Jabłka
fot. Shutterstock

Jabłka to obowiązkowy owoc w twoim codziennym jadłospisie? Podpowiemy ci, co zrobić, aby tak szybko nie ciemniały i zawsze wyglądały apetycznie.

Codzienne spożywanie jabłek może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Te smakowite owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Poza tym zawierają błonnik pokarmowy, który pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Nic zatem dziwnego, że tak wiele osób uwzględnia jabłka w swoim menu. Niestety przysmaki te mają to do siebie, że po obraniu bardzo łatwo poddają się procesowi utleniania i tym samym brązowieją. Aby temu zapobiegać, warto wypróbować ten kulinarny trik.

Kulinarne porady: co zrobić, aby jabłka nie ciemniały?

Podczas obierania i krojenia jabłek pewnie nieraz zauważyłeś, jak szybko zmienia się kolor tych owoców. Już często po upływie kilkunastu minut tracą one apetyczną barwę i łatwo ciemnieją. To może być problematyczne szczególnie wtedy, jeżeli chcemy dodać je do szarlotki lub przygotować z nich smakowity koktajl.

W takim przypadku warto wykorzystać tani i prosty trik, po który dawniej chętnie sięgały nasze babcie. Jedyne, co musimy zrobić, to skropić jabłka odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Dzięki temu jabłka zachowają swój piękny wygląd i będą idealnym dodatkiem do różnych potraw.

Zobacz także: Pieczone jabłka z żurawiną to znakomity przysmak. Zrobisz je błyskawicznie 

Pomysły na wykorzystanie jabłek w kuchni

Jabłka mają szerokie zastosowanie kulinarne. Jesienią warto przyrządzić z nich smakowity dżem, który osłodzi ci pochmurne dni. Jako poobiedni deser sprawdzi się również krucha, pachnąca szarlotka z dodatkiem waniliowych lodów lub bitej śmietany.

Dużą popularnością w kuchni cieszy się także koktajl jabłkowy z miodem i szczyptą aromatycznego cynamonu. Taki napój nie tylko zaskakuje wyśmienitym smakiem, ale też jest bogaty w błonnik, który znakomicie reguluje pracę układu pokarmowego.

Zobacz także: Wyrzucasz skórki od jabłek? To błąd. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w swojej kuchni