Zamknij

Co zrobić, aby fasolka szparagowa nie straciła koloru po ugotowaniu? Ten szczegół ma znaczenie

05.07.2022 15:09
Fasolka szparagowa
fot. Shutterstock

Uwielbiasz fasolkę? Podpowiemy ci, co zrobić, aby zawsze zachwycała na talerzu swoim pięknym kolorem.

Fasolka szparagowa posiada wyjątkowe walory smakowe i odżywcze. Nic zatem dziwnego, że tak wiele osób chętnie uwzględnia ją w swoim menu. Ten przysmak może zastąpić ziemniaki w różnych daniach obiadowych. Sprawdzi się również jako dodatek do zup i warzywnych sałatek. Aby fasolka zawsze zachwycała apetycznym wyglądem, warto pamiętać o pewnej kwestii po jej ugotowaniu. O czym mowa?

Porady kulinarne: jak zachować intensywny kolor fasolki szparagowej?

Zdarza się, że po ugotowaniu fasolka traci swój kolor, przez co wygląda mało apetycznie. Na szczęście jest na to sprawdzony sposób, który dawniej często wykorzystywały nasze babcie. Latem warto wypróbować go również w swojej kuchni.

Jeżeli chcesz, aby warzywo zachowało swoją intensywną barwę, gdy wyjmiesz je z garnka, włóż je do miski wypełnionej wodą z kostkami lodu. Ten prosty trik sprawi, że fasolka będzie wyglądała świeżo i odzyska swój piękny, zielony kolor.

Zobacz także: Jak mrozić fasolkę szparagową? Wypróbuj ten sprawdzony sposób 

Właściwości fasolki szparagowej

Miłośnicy fasolki szparagowej doceniają nie tylko jej smak, ale też liczne właściwości zdrowotne. Jest ona bowiem bogata w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Zawiera również błonnik pokarmowy wspomagający pracę jelit oraz zapobiegający zaparciom. Poza tym jest źródłem wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Zobacz także: Zupa z fasolki szparagowej to hit lata. Sprawdźcie nasze propozycje!