Zamknij

Dlaczego biszkopt opada? To częsta przyczyna

06.10.2022 15:05

Przyrządzony przez ciebie biszkopt po wyjęciu z piekarnika nie prezentuje się najlepiej? Sprawdź, z czego to może wynikać.

Biszkopt
fot. Shutterstock

Jesień to niezwykle intensywny czas w naszych kuchniach. Ta pora roku obfituje bowiem w wiele przysmaków, z których możemy przyrządzić np. różne znakomite wypieki. Doskonałym pomysłem na jesienny deser może być biszkopt z dodatkiem sezonowych owoców np. jabłek lub gruszek. Niestety zdarza się, że po wyjęciu z piekarnika takie ciasto szybko opada i nie wygląda tak, jak byśmy tego chcieli. Może być to spowodowane różnymi kulinarnymi błędami. Jeden z nich popełniany jest przez nas dość często.

Przyrządzony przez ciebie biszkopt opada? To może być przyczyną

Przyrządzanie ciasta biszkoptowego wydaje się łatwym zadaniem. W praktyce jednak bywa z tym różnie. Idealny biszkopt powinien być odpowiednio wyrośnięty, miękki i puszysty. Jeżeli po wyjęciu z piekarnika zaczyna opadać, prawdopodobnie przyczyną może być zastosowanie nieodpowiednich składników.

Wszystkie produkty, w tym także jajka, które wykorzystujemy do pieczenia takiego ciasta, powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli wyjmiemy je z lodówki zbyt późno, może to niestety negatywnie odbić się na wyglądzie i smaku biszkoptu. Przez to nasz wypiek będzie daleki od ideału.

Zobacz także: Ten błąd popełniamy często przy robieniu szarlotki. Przez to możesz zapomnieć o jej idealnym smaku

Co zrobić, aby biszkopt nie był suchy?

Suchy biszkopt nie smakuje najlepiej, ale można temu zaradzić. Aby ciasto było wilgotniejsze, warto skropić je wodą z dodatkiem odrobiny soku wyciśniętego z cytryny lub pomarańczy. Nie należy jednak robić tego zbyt mocno, bowiem biszkopt będzie się rozpadał. Poza tym możesz nasączyć go również czarną lub zieloną herbatą.

Zobacz także: Nie masz pomysłu na pyszny deser? Koniecznie wypróbuj przepis na tartę ze śliwkami!

loader